Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

výstava Hořovice – Mapa Pavla Aretina na pozadí českého stavovského povstání

Výstava Hořovice | 18. srpna - 1. listopadu 2020 |

Od 18. srpna do 1. listopadu 2020 je v Muzeu Hořovicka, pobočce MČK, k vidění výstava „Mapa Pavla Aretina na pozadí českého stavovského povstání“. Tematicky připomíná události předcházející bitvě na Bílé hoře (8. 11. 1620), od níž letos 400 let.

Výstavní panely byly zpracovány a do prostor muzea zapůjčeny Mapovou sbírkou a Geografickou knihovnou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výstava přibližuje život a dílo Pavla Aretina z Ehrenfeldu, především mapu s názvem Regni Bohemiae nova et exacta descriptio tj. Nový a přesný popis Království českého. Zpracoval ji rytec Pavel Bayard a dílo poprvé zachycuje hranice 15 zemských krajů s českými a německými názvy.

Také měřítko mapy je již vůči předchozím zobrazením podrobnější (1:504 000). Pavel Aretin doplnil rovněž místopisný abecední rejstřík se souřadnicemi v českých mílích odkazující na 1157 zeměpisných názvů. Oba kraje mapy zdobí 12 dobových postav z různých sociálních skupin obyvatelstva od baronů a jejich žen až po lid venkovský. Vzhledem k válečnému využití mapy během třicetileté války se zachovalo jen velmi málo kopií.
Pavel Aretin byl rodák z Uherského Brodu a vystudoval na univerzitě v Heidelbergu, poté nastoupil dráhu písaře. Významný velmož Per Vok z Rožmberka mu následně zajistil místo sekretáře v Praze. Roku 1615 požádal Pavel Aretin císaře Matyáše o udělení erbu a tehdy získal on i jeho dědicové predikát z Ehrenfeldu. V roce 1627 se vystěhoval s dcerou Zuzanou zřejmě do saské Pirny, kde jeho stopa končí.

Muzeum Hořovicka sídlí v areálu Starého zámku, Vrbnovská 27, Hořovice.

Otevřeno květen a říjen o víkendech a svátcích, červen – září denně kromě pondělí

9 – 12 a 12:30 – 17 hodin

Vstupné 30 kč/dospělý, 20 Kč/dítě, 70 kč/rodinné


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/07/2020/chystame-vystava-horovice-mapa-pavla-aretina-na-pozadi-ceskeho-stavovskeho-povstani/

Citace:

Vlastimil Kerl: výstava Hořovice – Mapa Pavla Aretina na pozadí českého stavovského povstání. Muzeum Českého krasu [online]. 17.7.2020 [cit. 18.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/07/2020/chystame-vystava-horovice-mapa-pavla-aretina-na-pozadi-ceskeho-stavovskeho-povstani/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.