Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Bylinkářská vycházka – Koněprusy

Komentovaná vycházka | 14. srpna 2022, 9–12 hod. |

V srpnu se uskuteční další bylinkářská vycházka s lékárnicí a zkušenou znalkyní bylin paní Váňovou.

Tentokrát povede okolím Koněprus a seznámíte se při ní s bylinkami vrcholného léta.

Účastníci poznají diviznu, tajemné verbascum, které vládne srpnovému období keltského slunečního boha Lugha. Je to čas sklizně a zrání. V teplomilných bylinách, které zde v této době na vápencovém podloží Českého krasu zrají a kvetou, je velké množství voňavých silic, které krásně voní. Ucítíme mateřídoušku, uvidíme zlaté stvoly divizen a zlatobýlu  Projdeme se z Koněprus po Zlatém koni místy, kudy se podle pověsti proháněla pradávna bohyně Kotýz,říká o vycházce lektorka.

Dále se dozvíte, jak tyto rostliny mohou prospět vašemu zdraví. Lektorka také přiblíží, jak bylinky správně trhat a skladovat a jak z nich vyrábět masti a tinktury.

PharmDr. Dagmar Váňová

Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK, získala doktorát z Klinické farmacie. V Řevnicích 15 let provozovala soukromou lékárnu U Stříbrné hvězdy. V roce 2022 absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory se zaměřením na léčivé rostliny. Již tři roky nabízí své výrobky v bylinářském stánku na farmářských trzích v Dobřichovicích a v Černošicích. Je žačkou sestry Damiány, která působila na Velehradě.

Sraz na autobusové zastávce Koněprusy v 9.00, cena 120 Kč/osoba. Předchozí rezervace není nutná, prodej vstupenek na místě.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/07/2022/bylinkarska-vychazka-koneprusy/

Citace:

Vlastimil Kerl: Bylinkářská vycházka – Koněprusy. Muzeum Českého krasu [online]. 20.7.2022 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/07/2022/bylinkarska-vychazka-koneprusy/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.