Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Minecraft a kameny

Zábavně-vzdělávací program pro děti - REZERVACE NUTNÁ | 13. dubna 2024 |

Minecraft a geovědní vzdělávání

Znáte počítačovou hru Minecraft? Vaše děti určitě ano! Věděli jste, že tato legendární hra se dá využít i k výuce geologie?.

Účastnící poznají význam nerostných surovin a vyzkoušejí si ve vzdělávací edici hry Minecraft, jaké je to být geologem. V dosud neprobádaném území vytvořeném podle skutečných ložisek musí jako geologové zajistit zdroje zlata, železa a uhlí. Nebudou chybět ani opravdové ukázky hornin a minerálu ze hry.

Jedná se o atraktivní vzdělávací program v délce dvou vyučovacích hodin (90 minut) zaměřený na význam geologie a vybrané metody geologického průzkumu. Velmi podobná lekce je přímo součástí výuky přírodopisu na ZŠ Králův Dvůr (v ulici Jugmannova). Zařazením programu do nabídky muzea, mají možnost tuto lekci absolvovat i žáci z jiných škol.

Program je vhodný pro žáky ZŠ od 2. třídy i pro studenty SŠ. Hráči Minecraftu si díky rozdílnosti od běžné hry snáze uvědomí význam práce geologů pro naši společnost.


Muzeum Českého krasu nově nabízí speciální, zábavně-vzdělávací program pro mládež. Lektor Mgr. Pavel Bokr, který Minecraft využívá i při výuce na ZŠ, si s dětmi zahraje na geology. Podobně jako ve skutečném světě bude s účastníky v digitálním prostředí pátrat po uhlí, zlatě a železné rudě. Děti také v reálu uvidí, jak vypadají některé kameny z Minecraftu. Moderní, digitální způsob výuky upoutal také pozornost médií, podrobnosti najdete v těchto článcích:

EURO.cz: Digitální výuka jako výhoda, ne problém. i v Česku se učí zákony fyziky nebo geologie v herním prostředí

Rozhlas.cz: Pavel Bokr učí děti milovat geologii. Prohlídku muzea jim zpestřuje Minecraftem

eMuzeum: Muzejní edukace v říši kostek

Pavel Bokr: Ve škole využívám hru Minecraft jako vzdělávací pomůcku

Aktuální termíny konání programu

Program proběhne v Muzeu Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun:

  • 13. dubna 2024
    • 13:30 – cca 15:30: pro děti ve věku 7 – 10 let, které umí hrát Minecraft, ale neumí jej ovládat na počítači pomocí klávesnice a myši (to se naučí v úvodu programu)
    • 16:15 – cca 17:45: pro děti ve věku od 9 let, které umí hrát Minecraft přímo na klasickém počítači pomocí klávesnice a myši; kdo by si chtěl vyzkoušet ovládání hry na PC, může přijít už v 16:00 a do 16:15 si zkoušet ovládání

Vstupné

  • 200,- Kč / dítě, hrající účastník
  • 150,- Kč / druhé dítě, jen pokud bude u jednoho počítače společně s prvním dítětem
    (u jednoho počítače mohou být společně maximálně dvě děti
    vždy je nutné zakoupit minimálně jedno dítě za 200,- Kč – není možné sedět s cizími dětmi
    v případě více dětí, které by měly sedět u sebe maximálně po dvojicích, je nutné zakoupit minimálně stejný nebo vyšší počet vstupenek za 200,- Kč než počet vstupenek za 150,- Kč)
  • 20,- Kč nehrající dospělý doprovod

Vstup dětí do 15 let je možný pouze s doprovodem dospělé osoby.

Další informace o programu

Trvání 90 až 105 minut (skupiny s výukou ovládání hry na PC trvají o 30 minut déle). Rezervace míst nutná – kapacita je omezená .

Rezervace míst na pokladně muzea tel: 601 374 246 nebo pokladna@muzeum-beroun.cz

Kapacita: k dispozici je nyní 12 počítačů; při obsazení více než 7 počítačů je tento program zpravidla veden dvěma lektory (některé skupiny jsou vedeny i třemi lektory současně).