Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Neformální výstava plná individuálních přístupů k tvorbě

Rozhovor | tip na výstavu |

7. 9. bude v Muzeu Českého krasu v 19 hodin slavnostně zahájena výstava o. s. Nefosin. Nefosin v překladu znamená NEFOrmální Sdružení INdividualistů. Meze a umělecké směry v tomto sdružení nejsou nikterak nařízeny, a tak jsou společné výstavy velmi různorodé, o to ale i zajímavější pro návštěvníky, kteří se o tom mohou přesvědčit do 31. 10.

Manželé Vetenglovi se se svými šperky zúčastňují hrnčířských trhů  již od roku 2002. Podle jejich slov se vždy jedná o krásnou akci, kde se setkávají s množstvím stálých zákazníků, kteří jejich šperky vyhledávají. Miloš Vetengl se jejich tvorbě věnuje od dětství.  V roce 1998 se začal výrobou šperků živit a postupně do své tvorby zapojil i manželku Hanu. „Dnes máme společný atelier, kde se věnujeme jak tvorbě šperků, tak i dalších děl. Vytváříme totiž i větší věci. Například doplňky do interiéru i exteriéru. Některé z nich návštěvníci na výstavě uvidí,“ pověděl Vetengl a dodal, že „to bude takové překvapení.“

Ve společném ateliéru v Dolní Bělé vytvářejí šperky z oceli i skla. Jak říkají, jde o krásné materiály, které jsou ušlechtilé a zubu času nepodléhající. Sklo taví, používají technologii spékání, ale i ohýbají a propadávají podle forem. Miloš Vetengl vytváří netradiční šperky i recyklací. Na výstavě budou k vidění jeho nákrčníky z oceli doplněné nádhernými skleněnými, zhruba sto let starými artefakty ze zaniklé sklárny u Rokycan.

Výstava však nepředstaví jen šperky od Vetenglových, ale i práce dalších autorů z okolí Plzně a Roudnice nad Labem. Svou kresbu a grafiku představí Luboš Vetengl, student Akademie výtvarných umění v Praze. Dalším z autorů je pan Bartoloměj Šterba, sochař a v poslední době i řezbář, a jeho dcera restaurátorka MgA. Helena Štěrbová, která si i přes svoji velikou zaneprázdněnost našla čas i na vlastní tvorbu. Třetím ze sochařů je Luboš Čmejla. Ten tvoří nádherná díla především ze dřeva. Posledním z představených je Luboš Zíma, jež není jen řezbář, ale člověk, který zvládá restaurování, umělecké kovolitectví, kovařinu a mnoho dalších řemesel. Fotografii představí na výstavě dva naši přátelé, a to Karla Colori, cestovatelka a fotografka, a MUDr Miloslav Košťák, milovník přírody. Posledním vystavujícím je  keramik pocházející z Bulharska MgA. Lubomir Ivanov, jehož nádherná díla z keramiky nezapřou jeho původ.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2013/neformalni-vystava-plna-individualnich-pristupu-k-tvorbe/

Citace:

muzeum: Neformální výstava plná individuálních přístupů k tvorbě. Muzeum Českého krasu [online]. 22.8.2013 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2013/neformalni-vystava-plna-individualnich-pristupu-k-tvorbe/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.