Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Svět mechanické hudby

výstava | 3. 9. 2015 - leden 2016 | Domov seniorů TGM v Berouně, Pod Studánkou 1884, Beroun

Domov seniorů TGM v Berouně ve spolupráci s Muzeem Českého krasu, p.o., Vás zvou na výstavu Svět mechanické hudby, kterou jste již měli možnost shlédnout v našem muzeu. Výstava v Domově seniorů TGM Vás na panelech seznámí s vývojovými typy mechanických hracích strojků nejen z hlediska technické podoby, ale i z pohledu tehdejších lidí. Dále si můžete vyzkoušet hru na harmonium a vyzkoušet si rozehrát hrací skříň.

Autorem výstavy je Mgr. Patrik Pařízek. Zde Vám nabízíme rozhovor, který s ním udělala Jiřina Leitnerová:

Výstavu oživí zvuk orchestrionu

Třetí letošní výstava, která se koná v Domě seniorů TGM v Berouně má symbolicky také tři organizátory. S DS na ní spolupracují Muzeum Českého krasu, p. o., Fotoklub Beroun, a tak se podařilo zaplnit chodby Domova nejen fotografiemi starého Berouna, ale také představit hrací strojky, jejich funkci a různé zajímavosti o nich. Podobná výstava s názvem Svět mechanické hudby se konala v prostorách Muzea Českého krasu od loňského listopadu do letošního dubna. Autora Mgr. Patrika Pařízka jsme se zeptali, jak přišel na nápad uspořádat výstavu hracích strojků.

„Chtěl jsem návštěvníkům muzea nabídnout výstavu, která v Berouně ještě nebyla. Ukázat jim historické mechanické hrací strojky, které v minulých staletích hrály dobové šlágry. Výstava byla přehlídkou hracích hodin, píšťalových mechanismů, hřebíčkových hracích strojků, polyfonů, elegantních  symfonionů, aristonů, flašinetů i patentních orchestrionů, které vznikaly od konce 18. až do počátku 20. století.,“ sdělil autor výstavy. Prozradil, že některé exponáty pocházely ze sbírek berounského muzea a další byly půjčené. Už tenkrát prý počítal s tím, že výstavy by mohla být putovní.

Podle ohlasu veřejnosti patřila výstava k velmi úspěšným. Proto nás zajímalo, co se návštěvníkům líbilo nejvíce. „Nejvíce obdivu vzbuzovaly strojky, které si mohli návštěvníci v expozici prohlédnout v chodu a poslechnout si melodie, které hrály. Dětem se nejvíce líbil orchestrion, který se ranou ze strany rozezvučel,“ odpověděl Patrik Pařízek.

Co zaujalo jeho jako autora výstavy? „Kromě běžných exponátů, mezi které patřily píšťalové flašinety nebo hospodské polyfony, tam byly k vidění i některé mimořádné exponáty. Ty mě samozřejmě zaujaly. Byly to například zvonkohry v hodinách z poloviny 18. století, polodřevěné píšťalové hodiny s pohyblivou kapelou nebo švýcarská hrací skříň se zvonky, bubínkem a činely. Zaujal mě i mechanismus, který je u všech typů velice podobný. Na nosném médiu v podobě válce, plechové desky nebo skládaného kartonu je ve formě hřebíčků, proražených zubů nebo otvorů zaznamenána skladba, která se přehraje přes snímací zařízení. To pak umělo cinkat do zvonků, drnkat do vyladěného ocelového hřebene či strun, ovládat klapky u píšťal: To pak dávalo život nejrůznějším nástrojům. Obdivoval jsem i hřebíčkové hrací strojky, které si od 2. poloviny 19. století získaly u veřejnosti takovou oblibu, že byly montovány do nejrůznějších předmětů. Objevovaly se v domácnostech bohatších měšťanů v podobě hracích hodin, obrazů, fotoalb, ale existovaly i hrací židle, hrací toaletní soupravy, šicí stroje, hrací kolovrátek na předení, ale existovala i plastika s motivem Ukřižování, která hrála,“ prozradil.

Výstava v DS TGM v Berouně se asi bude lišit od té muzejní. „Kvůli omezeným výstavním možnostem bude na výstavě zastoupen jen jeden exponát, a to interaktivní orchestrion, který budou moci návštěvníci spustit. Výstava však nechá nahlédnout do historie mechanických hudebních nástrojů ve stejném rozsahu jako ta muzejní. Od prvních typů, kterými byly zvonkohry, píšťalové hodiny až po flašinety orchestriony a pianoly. Její základ budou tvořit panely s fotografickými materiály a texty, které budou mít vizuální podobu starých novinových tisků,“ řekl Patrik Pařízek. Upozornil, že část výstavy je věnována dětem, které jistě zaujmou různé hříčky a rébusy nebo netradiční karetní hra s tématem Světa mechanické hudby. „Budou si moci také rozehrát orchestrion,“ slíbil autor výstavy, která se, stejně jako obě předešlé, koná pod záštitou poslance Parlamentu ČR Richarda Dolejše. Patronaci nad výstavou převzala také senátorka a radní pro oblast sociálních věcí Středočeského kraje  Emilie Třísková.

Vernisáž výstavy se uskuteční 3. září od 10 hodin. Svým vystoupením ji zpestří a dodá slavnostní ráz pěvecký sbor ZUŠ Václava Talicha, pod vedením ředitelky školy Mgr. Martiny Rajtmajerové. Vernisáž oživí také historické hrací strojky ze sbírek Muzea Českého krasu. Výstavu si až do ledna příštího roku mohou prohlédnout nejen obyvatelé DS TGM, ale všichni zájemci o historii a vývoj hracích strojků nebo ti, které zajímá, jak vypadal Beroun v nedávné i vzdálenější minulosti.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2015/svet-mechanicke-hudby/

Citace:

Lada Nestoridou: Svět mechanické hudby. Muzeum Českého krasu [online]. 30.8.2015 [cit. 23.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2015/svet-mechanicke-hudby/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.