Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Střední Čechy – kolébka národních patronů

výstava Beroun | 9. září - 14. listopadu 2021 |

Muzeum Českého krasu představuje české světce, kteří žili před cca deseti staletími a podíleli se na formování českého státu a kultury. Výstava s názvem Střední Čechy, kolébka národních patronů byla zahájena ve čtvrtek 9. září 2021 v 17 h.

Putovní výstavu připravil v roce 2019 z podnětu spolku Svatá Ludmila 1 100 let ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně PhDr. Zdeněk Kuchyňka ve spolupráci s fotografem Mgr. Stanislavem Boloňským a se Středočeským muzeem v Roztokách. Na berounské výstavě se kromě Muzea Českého krasu podílel také Ústav archeologické památkové péče středních Čech a spolek Curia Vítkov.

Výstava návštěvníka nejprve uvádí do problematiky středních Čech v raném středověku. Dále seznamuje vždy nejprve s životem a pak s rozvojem a podobami uctívání jednoho ze čtveřice prvních českých světců: Ludmily, Václava, Vojtěcha a Prokopa. Všechny tyto významné osobnosti českého středověku vzešly ze středních Čech. Krátké průvodní texty nabízejí v závěru výstavy i základní seznámení se středočeskými lokalitami, které se k životu sv. Ludmily a dalších svatých osobností pojí (Budeč, Chotouň, Levý Hradec, Mělník, Sázava, Tetín aj.).

V berounské muzeu jsou výstavní panely s texty doplněny o trojrozměrné ukázky dobových předmětů a oděvů. Přijďte se podívat na originály šperků, nožů a keramiky z Tetína, které pochází z doby, kdy žila kněžna Ludmila.

Pro školy jsou připraveny pracovní listy (komiksová omalovánka).


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2021/chystame-stredni-cechy-kolebka-narodnich-patronu/

Citace:

Vlastimil Kerl: Střední Čechy – kolébka národních patronů. Muzeum Českého krasu [online]. 23.8.2021 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2021/chystame-stredni-cechy-kolebka-narodnich-patronu/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.