Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Evropské minerální dny 2021

Exkurze s komentovanou prohlídkou | 25. září 2021 |

POZOR, AKTUALIZACE 31. SRPNA 2021:

KAPACITA VŠECH TŘÍ TERMÍNU JE JIŽ NAPLNĚNÁ (VČETNĚ NÁHRADNÍKŮ), DALŠÍ REZERVACE NEPŘÍJÍMÁME. DĚKUJEME ZA ZÁJEM, OMLOUVÁME SE ZÁJMECŮM, NA KTERÉ SE NEDOSTALO.

Velkolom Čertovy schody, Vápenka Čertovy schody, Muzeum Českého krasu v Berouně, Správa CHKO Český kras a Správa jeskyní ČR připravují v rámci akce Evropské minerální dny na sobotu 25. září 2021 již tradiční exkurzi do aktivních vápencových lomů Velkolomu Čertovy schody s prohlídkou rekultivace po ukončení těžby kombinovanou s návštěvou geologicky zaměřených expozic muzea a Koněpruských jeskyní.

Účastníci se mohou těšit na zážitek z aktivních vápencových lomů spojený s výkladem o historii, těžbě, geologii a zpracování vápence. Připraveny jsou také ukázky současné těžební a dopravní techniky používané v lomech. Součástí prohlídky lomu budou také prezentace Správy CHKO Český kras a Správy jeskyní ČR, při nichž se účastníci dozvědí informace o ochraně přírody, zpřístupněných i nezpřístupněných jeskyních České republiky a o probíhajícím Mezinárodním roku jeskyní a krasu. Pro účastníky bude připraveno malé občerstvení. Na závěr programu je možnost navštívit Koněpruské jeskyně s netradičním výkladem.

Úvod programu před návštěvou lomu se odehraje v berounském muzeu. Zde bude připravena komentovaná prohlídka Paleontologicko-geologické expozice a Geoparku Barrandien vedená muzejním geologem. Její součástí bude také projekce geologicky zaměřených edukačních videí a animací.

Exkurze pro veřejnost proběhne ve třech skupinách, sraz přihlášených účastníků jednotlivých skupin je v 8:00, v 10:15 a v 12:30 před Muzeem Českého krasu (Husovo nám. 87, Beroun, www.muzeum-beroun.cz). Celý program trvá 6,5 h.

UPOZORNĚNÍ: Exkurze se může zúčastnit max. 40 osob v jedné skupině, rezervace nutná. V případě zájmu volejte na telefonní číslo 311 624 101 (pokladna Muzea Českého krasu), nejlépe ve dnech ÚT – NE, 9:00 (neděle od 10:00) – 12:00 a 12:45 – 17:00. Přihlášky pro osoby starší 5 let jsou přijímány do neděle 19. září. V případě, že se nebudete moci zúčastnit, prosíme o včasné odhlášení, aby se mohli přihlásit další zájemci. Účast na exkurzi je zdarma. Doprava Beroun – Koněprusy – Beroun zajištěna. Podmínkou účasti na exkurzi je vlastní pevná, plně uzavřená obuv. Platí zákaz požívání alkoholu či omamných a psychotropních látek před a v průběhu exkurze. Akce se koná za každého počasí. V průběhu akce bude vyžadováno dodržování aktuálních opatření vlády ČR k omezení šíření nákazy Covid-19.



Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2021/evropske-mineralni-dny-2021/

Citace:

Vlastimil Kerl: Evropské minerální dny 2021. Muzeum Českého krasu [online]. 18.8.2021 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2021/evropske-mineralni-dny-2021/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.