Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Přednáškový cyklus „Setkávání v muzeu“

Přednášky | rok 2021 |

Stejně jako v předchozích letech pro vás muzeum i letos připravilo sérii přednášek se širokým spektrem témat – od starověké Mezopotámie přes české světce až po husitské válečnictví či dějiny železniční dopravy v Čechách.

Cyklus přednášek je organizovaný s finanční podporou města Berouna, koná se pod záštitou prof. Vratislava Doubka, Ph.D. (Ústav politologie, FF UK).

Program přednášek na rok 2021:

10. června 2021

POPRAVA 27 ČESKÝCH PÁNŮ A JEJÍ DŮSLEDKY – POBĚLOHORSKÉ PROMĚNY ČESKÉHO STÁTU A SPOLEČNOSTI

V tomto roce si připomínáme 400 let od staroměstské exekuce českých pánů, která představovala významný zásah do politické, ale i kulturně náboženské orientace země a společnosti. Přednáška se soustředí na prezentaci důsledků bitvy na Bílé hoře a staroměstské exekuce na další politický vývoj probíhající na pozadí třicetileté války.

AKTUALIZACE: Přednáška proběhla kvůli protiepidemickým opatřením v on-line podobě.

Přednášející: prof. PhDr. Jiří Mikulec, CSc., Historický ústav AV ČR

9. září 2021

SVATÍ A DĚJINY SVATOSTI

Letos uplyne 1100 let od umučení světice a české patronky sv. Ludmily. Vzhledem k počtu dalších akcí k tomuto jubileu upřednostňujeme téma, které s ním bude souviset jen volně. Patroni a svatí přímluvci byli po dlouhá staletí nedomyslitelnou součástí náboženské víry, jejich význam zasahoval do všech politických a kulturních událostí, ale ovlivňoval i každodenní život lidí všech sociálních vrstev. Přednáška se pokusí odpovědět na otázku, jakou roli sehrával tento kult svatých v životě našich předků.

Přednášející: doc. Oto Halama, Th.D., Evangelická teologická fakulta UK

14. října 2021

POKROK NA KOLEJÍCH – ROZVOJ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ČECHÁCH
V roce 1841 stát převzal kontrolu nad stavbou železnic v císařském Rakousku a spustil nákladný a velkorysý projekt rozvoje železničních drah a dopravy v monarchii. V dalších letech došlo rovněž v českých zemích k výraznému rozmachu staveb kolejových drah a celého drážního systému, který výrazně zasáhl nejen do cestovního ruchu, ale zásadním způsobem ovlivnil charakter hospodářského vývoje na dlouhá desetiletí. Přednáška přiblíží problematiku a dopady rozvoje železniční dopravy v českých zemích.
Přednášející: prof. PhDr. Milan Hlavačka, CSc., Historický ústav AV ČR

11. listopadu 2021

HUSITSKÉ VÁLEČNICTVÍ – JAN ŽIŽKA

Husitské polní armády představovaly úspěšné bojové formace, které přicházely ve své době se zcela převratným pojetím válečnictví za užití nových bojových strategií a formací i nestandardní výzbroje. Nejvýznamnějším představitelem husitského válečnictví se stal Jan Žižka. Představení této osobnosti českého válečnictví se bude zabývat Petr Čornej, autor obsáhlé a úspěšné knihy Jan Žižka. Život a doba husitského válečníka, která v  získala hlavní cenu Magnesia Litera a byla vyhlášena Knihou roku 2020.

Přednášející: prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc., Husitská teologická fakulta UK

POZOR! PŘEDNÁŠKA BUDE Z KAPACITNÍCH DŮVODŮ PŘESUNUTA DO SÁLU ČESKÉ POJIŠŤOVNY (WAGNEROVO NÁM.) 1541

ON-LINE PŘENOS NEBUDE Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ K DISPOZICI

9. prosince 2021

STAROVĚKÁ MEZOPOTÁMIE

Přednáška přiblíží vyspělé civilizace z oblasti mezi řekami Eufrat a Tigris. Na území dnešního Iráku, Íránu, Sýrie a Turecka se ve starověku usídlili nejstarší zemědělci a cca od 4. tis. př. n. l. zde vznikaly první státy v dějinách. Poznejte lépe kulturu, historii, náboženství a společnost sumerských městských států či mocných říší jako byla Babylonie či Asýrie.

Přednášející: prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc., Pedagogická fakulta UK

Přednáška bude dostupná také on-line na tomto odkazu:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZGQxYTdjODMtOWJhYi00NmMyLThkYmUtMTg4NDhlNGZlM2Y5%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%221d280218-b019-40db-b8b3-c3a185dbc3b5%22%2c%22Oid%22%3a%2211c5048e-5b94-446d-86c4-10573e80b02c%22%7d

Stačí kliknout a budete přesměrování na přenos přednášky přímo ve vašem prohlížeči. Není potřeba instalovat žádné programy nebo se přihlašovat či registrovat.

Změna programu vyhrazena. V případě nepředvídatelných změn si Muzeum Českého krasu vyhrazuje možnost změny programu.

Vždy ve čtvrtek od 18 hod. Vstupné 20 Kč/osoba.

Jenštejnský dům, Husovo náměstí 87, Beroun

Na akci se vztahují platná hygienická nařízení.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2021/prednaskovy-cyklus-setkavani-v-muzeu-2/

Citace:

Vlastimil Kerl: Přednáškový cyklus „Setkávání v muzeu“. Muzeum Českého krasu [online]. 19.8.2021 [cit. 27.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2021/prednaskovy-cyklus-setkavani-v-muzeu-2/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.