Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Vlastivědná vycházka Kublov – Velíz

Komentovaná vycházka | 3. září 2022, 10.45 hod. |

Městské muzeum v Žebráku, pobočka MČK, zve zájemce na další letošní vlastivědnou vycházku.

V obci Kublov si řekneme něco o vzniku a vývoji středověkých vesnic a zavítáme k rodnému domku Josefa Leopolda Zvonaře, významného obrozence a autora písně Čechy krásné, Čechy mé. Navštívíme také jeho památník.

Potom se vydáme po stopách historie na vrchu Velízi, který je spojen s obdobím vlády Přemyslovců. Povíme si o smutném osudu knížete Jaromíra i o archeologickém výzkumu v prostoru dnešního kostela. Cestou se zastavíme i u legendami opředené Bílé skály a novodobé sochy slovanského boha stád, bohatství a magie Velese. Chybět nebude ani vyprávění o vývoji zdejší krajiny.

Vycházka bude zakončena na vrcholu kopce, odkud se můžete samostatně vrátit zpět do obce nebo pokračovat v procházce krásnými křivoklátskými lesy.

Termín: sobota 3. září 2022

Sraz: Kublov, zastávka Slovanka, 10:45

Konec: kostel na Velízi, 14:45

Autobusové spojení z Berouna: příjezd 10:28, zpět 15:15 (směr Žebrák, Hořovice)

Cena: 60 Kč/dospělý, 30 Kč/dítě, 120 Kč/rodina

Délka vycházky: cca 3 km, časová náročnost cca 4 hodiny


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2022/vlastivedna-vychazka-kublov-veliz/

Citace:

Vlastimil Kerl: Vlastivědná vycházka Kublov – Velíz. Muzeum Českého krasu [online]. 23.8.2022 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2022/vlastivedna-vychazka-kublov-veliz/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.