Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

TZ: Evropské minerální dny – 16. 9. 2023

Tisková zpráva | |

Tisková zpráva

Evropské minerální dny

Beroun 21. srpna 2023

Zájemcům o geologii se 16. září 2023 naskytne jedinečná šance prohlédnout si jinak nepřístupný velkolom Čertovy schody u Koněprus na Berounsku. V rámci komponovaného celodenního programu se uskuteční také komentovaná prohlídka berounského Muzea Českého krasu.

Velkolom Čertovy schody, Vápenka Čertovy schody, Muzeum Českého krasu a Správa CHKO Český kras připravují v rámci akce Evropské minerální dny na sobotu 16. září 2023 již tradiční exkurzi do aktivních lomů Velkolomu Čertovy schody s prohlídkou rekultivace po ukončení těžby kombinovanou s návštěvou geologicky zaměřených expozic muzea.

Účastníci se mohou těšit na mimořádný zážitek spojený s výkladem o historii, těžbě, geologii a zpracování vápence. Připraveny jsou také ukázky těžební a dopravní techniky používané v lomech. Součástí prohlídky lomu budou také prezentace Správy CHKO Český kras, při nichž se účastníci dozvědí informace o ochraně přírody v oblasti. Pro účastníky bude připraveno i malé pohoštění.

Kromě lomu se část programu odehraje také v berounském muzeu. Zde bude připravena komentovaná prohlídka Geologicko-paleontologické expozice a Geoparku Barrandien na téma „Pradávný příběh ukrytý v kamenech,“ říká Mgr. Pavel Bokr, geolog a muzejní edukátor, který ji povede. Prohlídka bude spojená s projekcí tematických animací a videí.

Účastníci budou moci navštívit i výstavu Český kras a jeho lidé. Po ukončení programu budou účastníkům v Muzeu Českého krasu do 17 hodin zpřístupněny stálé expozice a vyhlídka na město z ochozu Plzeňské brány.

Exkurze pro veřejnost proběhne ve třech skupinách, sraz přihlášených účastníků jednotlivých skupin je v 8:15, 9:00 a 10:20 před Muzeem Českého krasu (Husovo nám. 87, Beroun, www.muzeum-beroun.cz).

Celý program trvá cca 5–6  hodin.

O Evropských minerálních dnech

Akce se koná po celé Evropě každé dva roky. Přibližuje veřejnosti svět hornin a jejich těžby. Jejím cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o významu hornin pro ekonomiku i každodenní život, ukázat inovace v těžbě a v ochraně životního prostředí.

UPOZORNĚNÍ:

Exkurze se může zúčastnit max. 40 osob v jedné skupině, rezervace nutná.

V případě zájmu volejte na telefonní číslo 601 374 246 (pokladna Muzea Českého krasu), nejlépe ve dnech ÚT – NE, 9:00 (neděle od 10:00) – 12:00 a 12:45 – 17:00. Přihlášky pro osoby starší 5 let jsou přijímány do neděle 10. září.

V případě, že se nebudete moci zúčastnit, prosíme o včasné odhlášení, aby se mohli zúčastnit další zájemci. Účast na exkurzi je zdarma. Autobusová doprava do lomu a zpět bude zajištěna. Podmínkou účasti na exkurzi je vlastní pevná, plně uzavřená obuv. Platí zákaz požívání alkoholu či omamných a psychotropních látek před a v průběhu exkurze.

Pro návštěvu lomu je nezbytné seznámení s bezpečnostními předpisy, které budou poskytnuty účastníkům.

Mgr. Vlastimil Kerl

pracovník propagace, PR a marketingu

vedoucí oddělení návštěvnického provozu

Muzeum Českého krasu, p.o.

Husovo náměstí 87, 266 01 Beroun
telefon: 601 374 208

www.muzeum-beroun.cz
propagace@muzeum-beroun.cz

www.facebook.com/muzeumberoun

www.facebook.com/geoparkbarrandien


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2023/tz-evropske-mineralni-dny-16-9-2023/

Citace:

Vlastimil Kerl: TZ: Evropské minerální dny – 16. 9. 2023. Muzeum Českého krasu [online]. 21.8.2023 [cit. 9.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2023/tz-evropske-mineralni-dny-16-9-2023/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.