Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

TZ: Minecraft a kameny – 13. 7. 2023

Tisková zpráva | |

Tisková zpráva

Minecraft a kameny

Beroun 13. července 2023

Ředitelka Muzea Českého krasu: Oceňuji, že kolegové hrají v pracovní době počítačové hry.

Berounské Muzeum Českého krasu nabízí unikátní vzdělávací program, který se zčásti odehrává v prostředí počítačové hry Minecraft. Účastníci programu si na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je být geologem a objevovat ložiska uhlí, zlata a železné rudy. Program do muzea zavedl geolog a muzejní edukátor Pavel Bokr. Právě on navrhl a vytvořil minecraftový herní svět s ložisky nerostných surovin dle skutečné předlohy, který následně využíval při výuce na základní škole.

Vzdělávat jde i zábavnou formou. Své o tom ví berounské Muzeum Českého krasu. To nabízí unikátní vzdělávací program, který se zčásti odehrává v prostředí oblíbené počítačové hry Minecraft. Návštěvníci si mohou vyzkoušet profesi geologa a objevovat ložiska uhlí, zlata a železné rudy.

Jsem moc ráda, že muzeum dokáže oslovit i mladou generaci a formou atraktivního vzdělávacího programu ji přilákat do muzea. Náctiletí návštěvníci muzea a galerie obvykle navštěvují jen z donucení rodičů nebo učitelů,“ říká Karin Kriegerbecková, ředitelka muzea a pokračuje: „Právě díky Minecraftu můžeme propojit vzdělávání se hrou, která je bude bavit, motivovat a současně vzdělávat. Ráda vidím, že jsme schopni v dětech probudit zájem o geologii, o které do té doby neměly mnohdy ani ponětí. Například k nám přivede své rodiče sama mládež a nechtějí od nás odejít. Rodiče je doslova musí tahat domů. Nakonec jsem velmi ráda, že kolegové v pracovní době hrají s dětmi počítačové hry.

Novinku v muzeu zavedl geolog, muzejní edukátor a kantor Pavel Bokr. „Tip mně dali žáci při covidové distanční výuce. Minecraft jsem vyzkoušel a byl jsem mile překvapen. Jako geolog tím, že hra obsahuje i skutečné horniny a minerály,“ říká. První lekce se uskutečnila na základní škole v nedalekém Králově Dvoře, kde Pavel Bokr vyučuje. Děti se ve hře setkávají s nerostnými surovinami, které jsou uspořádány do nereálných tvarů. Tak jsem si řekl, proč jim nenasimulovat skutečné podmínky. „V reálu bychom na lekci potřebovali alespoň několikaměsíční a velmi nákladný terénní kurz. Digitální technologie dovolují do vzdělávání zařadit úkoly a simulace povolání, které byly dříve nemyslitelné. Jistě je to možné udělat v různých aplikacích, ale právě Minecraft je pro děti atraktivní a dobře známý,“ doplňuje Bokr.

Minecraft v Muzeu Českého krasu není pouze zábavnou hrou. Kromě geologie se musí hráči vypořádat i se zeměpisem, který s geologií úzce souvisí. „Hráči musí podle tvarů soutoků určovat směr toku řek, stanovit sever podle lišejníků a pracovat s azimuty. Hráče seznámíme s vybranými metodami průzkumu, bez jejichž znalosti a aplikace by si s muzejní verzí hry neporadili ani protřelí hráči Minecraftu. Také hráčům představíme a necháme je osahat a třeba i potěžkat kameny, které znají právě z této hry, včetně skutečného diamantu i zlata,“ konstatuje Pavel Bokr.

Standardně tento program muzeum nabízí na objednávku školním či dětským skupinám. Po dobu letních prázdnin jsou připraveny i termíny pro veřejnost. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace na pokladně muzea tel: 311 624 101 nebo pokladna@muzeum-beroun.cz.

Minecraft je velmi populární digitální hra, něco jako lego – simulace světa vytvořená ze stovek různých typů kostiček (“bloků”). Hra obecně velmi cílí kromě kreativity i na rozvoj logického uvažování, spolupráce a odpovědnosti. V Minecraftu vznikají třeba i modely měst či historických staveb.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/08/2023/tz-minecraft-a-kameny/

Citace:

Vlastimil Kerl: TZ: Minecraft a kameny – 13. 7. 2023. Muzeum Českého krasu [online]. 15.8.2023 [cit. 9.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/08/2023/tz-minecraft-a-kameny/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.