Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Retrospektiva animovaného filmu

| |

Retrospektiva litevského animovaného filmu

Zveme Vás na velmi ojedinělou přehlídku litevské animované tvorby v průběhu sta let.

Židle (Antanas Janauskas)

Židle (Antanas Janauskas)

12. 10. od 10 a 17 hodin

Promítání bude doplněno komentářem Mgr. Dagmar Váňové

Ojedinělá a na našem území svého druhu zřejmě i první přehlídka od počátku 20. století až po současnost. K jejím průkopníkům patří Vladislav Starevič, který prožil na přelomu 19. a 20. stol. své dětství a rané mládí v této pobaltské republice. Dále jsou v přehlídce zastoupeni litevští klasici Zenonas Tarakevičius, Antanas Janauskas, Ilja Bereznickas, Nijole Valadkevičiute, Zenonas Šteinys, Valentas Aškinis. Mladší tvůrce pak reprezentují Jurate Leikaite, Danas Bereznickas, Antanas Skučas, Rasa Joni, Ieva Miškinyte, Meinardas Valkevičius a Rimas Sakalauskas. Celkem bude uvedeno 16 filmů s rozmanitou tematikou; od pohádkových motivů přes filosofické črty až po sociální problematiku. Snímky se vyznačují nadhledem. A některé i velmi svébytným humorem. Z animačních stylů budou představeny filmy loutkové, kreslené, dále filmy využívající techniku plošek, stínového divadla a v neposlední řadě i novodobé počítačové technologie. V retrospektivě převažují autorské debuty vyznačující se značnou vynalézavostí, hravostí a hledáním nových alternativních cest v průřezu jednoho století. Celá retrospektiva je koncipována jako sonda mapující vývoj této pozoruhodné animované kinematografie.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2010/anifest/

Citace:

muzeum: Retrospektiva animovaného filmu. Muzeum Českého krasu [online]. 15.9.2010 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2010/anifest/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.