Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Živá příroda Českého krasu

| Otevírací doba / Opening Hours |

Expozice „Živá příroda Českého krasu“ je zaměřena zejména na vyšší obratlovce. Vystaveno je zde téměř 70 druhů ptáků a savců reprezentujících jednotlivé biotopy Českého krasu.

Pozadím hlavní části expozice je panoramatická fotografie údolí Berounky, před kterou jsou vystaveny exponáty zvířat charakteristické pro říční a skalní biotopy. Nechybí mezi nimi např. ledňáček říční a v jeskyních Českého krasu zimující netopýr ušatý. V pravé části expozice jsou umístěni zástupci lesní fauny, z nichž pozornost návštěvníka zaujmou především žluna zelená s datlem černým a jezevec lesní, který je zároveň největším exponátem celé expozice. Levá část expozice je věnovaná ukázce zástupců dravců a sov, mezi nimiž vyniká především naše největší sova výr velký. V popředí celé expozice jsou umístěni ptáci a savci obývající prostředí luk a polí, jakými jsou např. křepelka obecná, křeček polní či sysel obecný.

Protější vitrína, která doplňuje hlavní expozici, seznamuje návštěvníky s ostatními druhy zpěvného ptactva a zástupci mokřadní avifauny.

Vybrané druhy brouků a motýlů umístěné v prosklených krabicích před vstupem do expozice reprezentují faunu bezobratlých Českého krasu.

Flóra Českého krasu je dokumentována fotografiemi významných chráněných rostlinných druhů. Součástí expozice je i sbírka vzorků dřeva 11 druhů stromů s vyznačeným podélným a příčným řezem.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2010/flora/

Citace:

muzeum: Živá příroda Českého krasu. Muzeum Českého krasu [online]. 7.9.2010 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2010/flora/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.