Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Z dějin řemesel města Berouna

Stálá expozice | Otevírací doba / Opening Hours | Jenštejnský dům, Husovo nám. 87, Beroun

První cechy, organizace, které začaly vznikat, aby uchránily městské řemeslníky před vnější konkurencí, byly na Podbrdsku ustanoveny v Berouně. Nejstarší zmínka o nich pochází ze 14. století. K nejvýznamnějším a nejváženějším cechům patřily cechy potravinářských řemesel.

Berounský cech mlynářů měl dlouhou historii, jeho artikule údajně potvrdil císař Karel IV. První písemné zmínky o cechu však pocházejí až z 16. století. Existence pekařského cechu v Berouně je písemně doložena ve stejné době. Z majetku pekařů se dochovala vzácná  symbolická mistrovská zástěra, kterou daroval cechu za poctivé dílo sám Rudolf II.

Dalším váženým cechem byl cech řezníků. Jejich řemeslo patřilo mezi výnosné a bylo jedním z mála, které si udrželo prosperitu i v dobách nouze. Po třicetileté válce bylo v Berouně 12 řezníků, což byl v té době největší počet řemeslníků jedné profese. Počátky cechu můžeme hledat na přelomu 15. a 16. století. Mezi početné cechy v Berouně patřily i sladovníci a mlynáři usazení na Berounce.

Členové cechů hráli i velmi důležitou roli jako zástupci v městské radě, kde se přímo podíleli na správě Berouna. Dočteme se například o primátorovi Janu Krčkovi – soukeníkovi.

Neopominutelná je společenská role cechovních sdružení, která utvářela svými rituály, jakými bylo např. jmenování mistrů nebo církevní procesí, kulturní život města.

Početné zastoupení měly i cechy krejčovský, ševcovský,

Hodiny z dílny Antonína Engelbrechta

soukenický a tkalcovský. Hlavními představitelikovodělných řemesel v Berouně byli kováři. Artikule získal kovářský cech v 16. století.  Později se jedním odvětvím černého řemesla stali berounští puškaři. Jedním z posledně ustanovených cechů v Berouně byl cech cvočkářů a zámečníků. Sdružoval k sobě také ostruháře, plechaře, kotláře a klempíře. V cechu patera řemesel, jehož počátky se datují do 2. poloviny 16. století, se postupně sešli hodináři, zámečníci, tesaři, kameníci, sklenáři, truhláři, zedníci a klempíři.

Tento cech se pravděpodobně v polovině 16. století přetvořil na sjednocení zvané „rajcech truhlářský“. Proslulost získali členové cechu Jan a Antonín Engelbrechtové, stavitelé nástěnných, přenosných i slunečních hodin.

Nejvyhlášenějšími berounskými řemeslníky byli berounští hrnčíři, a to již ve 14. století. Mezi léty 1540 – 1618 se nalézalo v Berouně celkem 12 hrnčířských dílen. Jejich výrobky se úspěšně prodávaly daleko za hranicemi města, berounské zboží mělo povolení prodeje i na pražských trzích. Vilém i Petr Vok z Rožmberka si nechali berounskou keramiku vozit do Českého Krumlova a na Třeboň. Při korunovaci krále Matyáše v roce 1611 se popíjelo víno na zdraví krále z berounských džbánků.

Konec cechů přinesl rok 1886, kdy byla podle živnostenského řádu z roku 1859 a jeho novelizace z roku 1883 založeno v Berouně společenstvo smíšených živností, kam postupně cechy přecházely.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2010/z-dejin-remesel-mesta-berouna/

Citace:

muzeum: Z dějin řemesel města Berouna. Muzeum Českého krasu [online]. 7.9.2010 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2010/z-dejin-remesel-mesta-berouna/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.