Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Jubilejní 30. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun začíná již 9. října

Pozvánka | událost roku |

Festival obohatí hudební a filmová znělka

Hned na několik novinek se mohou těšit posluchači letošního jubilejního 30. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun, který startuje již 9. října v sále České pojišťovny.

„Příprava letošního jubilejního ročníku probíhala podle vžitých pravidel, ale přesto tak trochu jinak. Došlo k renesanci festivalového výboru a k doplnění dramaturgické rady. Festival získal svůj statut a organizační řád jako jednu z podmínek své další svébytné existence,“ uvedl místostarosta města a současně i předseda festivalového výboru Ivan Kůs s tím, že jednou z výrazných změn je snaha přiblížit festival mladšímu publiku. I proto je ve výčtu doprovodných akcí například jazzový koncert pro žáky středních škol v Gymnáziu J. Barranda či výstava fotografií v galerii Holandského domu. „Snažíme se dát festivalu novou mladistvější filosofii. Rádi bychom, aby touto akcí žil celý region,“ řekl Kůs.

Staronová znělka

Festival nově doprovodí filmový spot, souborná výstava o historii této festivalové stálice či hudební znělka. Ve studiu Pražské konzervatoře totiž byla pro účely festivalu nahrána původní znělka z roku 1983 z pera hudebního skladatele Jiřího Pauera, která dosud nebyla používána. Právě ta se nyní stane pevnou součástí festivalových akcí, které vždy uvede.

Do budoucna se chystá i naučná stezka Václava Talicha.  Naopak beze změny bude i letos výše vstupného na festival.

Program letošního ročníku festivalu je již hotov. Do Berouna v jeho rámci zavítá Talichův komorní orchestr, ale také na chlapecký sbor Boni Pueri, Five Star Clarinet Quartet či Komorní orchestr Bohuslava Martinů. Součástí festivalu bude i houslový recitál Bohuslava Matouška a sólistky Národního divadla sopranistky Kateřiny Kněžíkové.

Jubilejní třicátý ročník festivalu zpestří i několik doprovodných akcí. Některé z nich se již uskutečnily v první polovině roku. Šlo například o besedu s pamětníky Václava Talicha dirigentem J. M. Dobrodinským a houslistou Jiřím Bezděkovským za slovního doprovodu muzikologa Petra Kadlece  a profesora HAMU Jiřího Hlaváče či Promenádní koncert orchestru žáků a přátel ZUŠ Václava Talicha.

Zahřívací kolo

Na konec září je připravena souhrnná výstava nazvaná 30 let hudebních zážitků. Uskuteční se od 24. do 29. 9. září v Městské galerii Beroun. Půjde o průřez všemi ročníky Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun. Na třech desítkách panelů si budete moci připomenout program jednotlivých ročníků, dobové texty a fotografie.

Letošní 30. ročník festivalu je jakýmsi zahřívacím kolem pro ročník následující. V roce 2013 si totiž hudební svět a město Beroun připomene 130. výročí narození Václava Talicha. Není proto divu, že se již nyní festivalové orgány a produkce zabývají přípravami Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun 2013, který bude právem nazýván Rokem Václava Talicha.

PROGRAM

1. koncert  9.říjen

Talichův komorní orchestr, Jan Talich – dirigent

Zazní skladby H. Purcella, E. Griega a P. I. Čajkovského

2. koncert  16. říjen

Bohuslav Matoušek – housle, Petr Adamec – klavír

Zazní skladby W. A. Mozarta, L. van Beethovena, A. Dvořáka, B. Martinů a B. Smetany

3. koncert  23.říjen

Boni pueri

Pavel Horák – sbormistr, Jitka Fraňková – klavír

4. koncert  30. říjen

Five Star Clarinet Quartet

Jiří Hlaváč, Vlastimil Mareš, Jan Mach, Irvin Venyš

Zazní skladby J. S. Bacha, T. G. Albinoniho, W. A. Mozarta, A. Piazzolly

J. Hlaváčka, J.Ježka, O. E. Petersona.

5. koncert  6.listopad

Kateřina Kněžíková – zpěv, Jaroslav Šaroun – klavír

Zazní skladby A. Dvořáka,  W. A. Mozarta,

6. koncert  13. listopad

Komorní orchestr Bohuslava Martinů

Zazní skladby E.Elgara, B.Martinů, J. Suka

Koncerty začínají vždy v 19:30 hodin.

PŘIPRAVOVANÉ DOPROVODNÉ AKCE

24.– 29. 9. 30 let hudebních zážitků
Průřez všemi ročníky Talichova Berouna – souhrnná výstava , Městská galerie Beroun

25. 9. Jazzový koncert pro studenty středních škol.
Orchestr Konzervatoře J.Ježka, Aula Gymnázia J. Barranda  od 14:00

4. 10. Pocta Václavu Talichovi.
Koncert učitelů ZUŠ Václava Talicha v Berouně
Sál ZUŠ od 17:30

9. 10. Pietní akt u hrobu Václava Talicha
Berounský hřbitov od 16:00 hodin
Vystoupí pěvecký sbor Slavoš

15. 10. – 9. 11. Emoce v hudbě.
Tématická výstava fotografií berounských fotografů
Holandský dům v Berouně

Festivalový koncert shrnuli do několika vteřin
Nový filmový spot bude letos poprvé doprovázet Mezinárodní hudební festival Talichův Beroun. Vznikl v dílně berounského umělce Kameela Macharta. „Při natáčení jsme nepoužívali žádné počítačové trikové efekty, ale šli jsme klasickou a poctivou filmařskou cestou. Nejprve jsme nasbírali originální a zcela původní ilustrační záběry z Berouna. Následně jsme je sestříhali do filmového kaleidoskopu, který jsme velkoplošným projektorem promítali na reálnou situaci – záběr na notový záznam – a tuto scénu jsme znovu snímali kamerou,“ popsal vznik spotu autor Kameel Machart. Jde sice jen o několik desítek filmových vteřin, o to víc ale musí diváka zaujmout a vtáhnout do děje. Klip začíná záběrem na dirigentský pultík. Třebaže není zcela vidět, tušíme před ním stojícího soustředěného dirigenta, který se chystá zahájit koncert. Sál tichne, vzápětí dirigent taktovkou klepe na dirigentský pultík. Koncert začíná. Ozývají se fanfáry ze Smetanovy Libuše, následuje Vltava, Tábor, Blaník, Slovanské tance. Vše doplňují záběry zurčící vody, české krajiny, ohně, tance… Pak dirigent otáčí notový záznam a scény se mění. Tyto střihy se zrychlují, koncert k závěru graduje. Následuje závěrečná část, při které dirigent jakoby v extázi „zabouchne“ dirigentskou knihu. Na ní se objeví název notové složky: Talichův Beroun. Po zaklapnutí knihy nastane hrobové ticho. Po této dramatické pauze vybuchne publikum v nadšený aplaus.

BOX

Předprodej vstupenek bude zahájen v pondělí 17. září.
Abonentní průkazka na všech šest festivalových koncertů – 500 Kč
Jednorázové vstupné -  170 Kč.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2012/jubilejni-30-rocnik-mezinarodniho-hudebniho-festivalu-talichuv-beroun-zacina-jiz-9-rijna/

Citace:

muzeum: Jubilejní 30. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun začíná již 9. října. Muzeum Českého krasu [online]. 4.9.2012 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2012/jubilejni-30-rocnik-mezinarodniho-hudebniho-festivalu-talichuv-beroun-zacina-jiz-9-rijna/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.