Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Trilobity nebrat, vše ostatní sebrat

výstava | 14. 10. 2015 - 30. 4. 2016 | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

PRO VELKÝ ÚSPĚCH JE VÝSTAVA TRILOBITY NEBRAT, VŠE OSTATNÍ SEBRAT PRODLOUŽENA DO 30. DUBNA 2016

Pod pojmem zkameněliny si každý představí klasické trilobity. Velká část sběratelů sbírá právě JEN trilobity. Na výstavě však představíme celou řadu fosilních tříd živočichů, tedy kromě trilobitů! Soukromí sběratelé představí mnoho set zkamenělin ze svých kolekcí, trilobitům je ale na výstavu „vstup zapovězen“.

Výstavu Vám přiblíží rozhovor s muzejním paleontologem Mgr. Štěpánem Rakem, který s ním sepsala Jiřina Leitnerová.

Trilobitům je vstup na výstavu zapovězen

Mgr. Štěpán Rak je geolog a paleontolog. V Muzeu Českého krasu pracuje od roku 2009. Za tu dobu uspořádal několik výstav a právě připravuje další. Už nyní můžeme prozradit, že nabídne unikátní exponáty a bude neobvyklá svým pojetím. S autorem výstavy jsme se sešli, abychom se dozvěděli podrobnosti nejen o výstavě, ale i o další práci paleontologa.

Výstava s názvem Trilobity nebrat vše ostatní sebrat začala 14. října v 17 hodin. Nezdá se vám název výstavy trošku provokativní?

Takový název jsem zvolil úmyslně, protože sám studuji trilobity, publikuji o nich články a mrzí mě, když ti „trilobití filatelisté“, jak jim říkám, nechají v terénu mušle, korály, ale trilobity si odnesou. Výpovědní hodnota trilobitů v Čechách je velmi malá. Často se s tím setkávám i tady v muzeu. Když se k nám dostane sbírka, například z pozůstalosti, tak trilobiti jsou krásní, ale nemají vědeckou hodnotu. To, co je u zkamenělin navíc, to je ta věda, a takové exponáty tady budou vystavené. Z vědeckého pohledu se jedná o naprosto unikátní materiál. V desítkách exemplářů.

Mohl byste náplň výstavy trochu přiblížit?

Bude tady vystavovat 17 soukromých sběratelů zkamenělin, z našeho muzea ani jiných muzeí tady žádné sbírky nebudou. Jedním z vystavovatelů je Lubomír Nývlt z Velkých Svatoňovic. Seznámili jsme se na exkurzích a jezdí se ženou na všechny moje akce. Spolupracuje se mnou i na výstavách. Také ostatní sběratelé jsou mí přátelé, takže spolupráce s nimi je výborná i na výstavách. Také ostatní sběratelé jsou mí přátelé, takže spolupráce s nimi je výborná. Každý z nich si sám uspořádá své sbírky ve vitrínách. Přátelé exponáty na výstavu zapůjčili proto, že se známe a důvěřujeme si navzájem. Jinak se také vzácnosti nepůjčují. Jsou tady naprosto unikátní sbírky, světové unikáty, s mnoha nej. Z 90 procent jsou tam exponáty, které ještě nikdo neviděl. Jsou to zkameněliny naprosto jedinečné, takže taková příležitost vidět tyto vzácné exponáty na vlastní oči se návštěvníkům zase hned tak nenaskytne. Stručně se dá říct, že na výstavě bude zastoupeno 11 živočišných skupin: mlži, plži, ramenonožci, hlavonožci, ostnokožci, graptoliti, netrilobitovití členovci a strunatci, konulárie, mechovky, hyoliti a koráli. Vystavené jsou zkameněliny pouze z Čech a několik ze Slovenska. Ve vitrínách bude kolem sedmi set zkamenělin.

Nebude taková výstava pouze pro odborníky?

Vůbec ne. Vystavili jsme takzvaně koukatelné exponáty, aby si na své přišli laici i odborníci. Kritéria při výběru byla, aby exponát byl alespoň 2 cm velký, nebo měl kontrastní barevnost, aby byl dobře viditelný. Např. bílá mušle na červeném kameni může být i malá, protože bude i tak dobře vidět. Posláním výstavy by mělo být upozornění, aby lidé, kteří se zajímají o zkameněliny, nesbírali jen trilobity, ale i ostatní. Proto součástí výstavy bude odlehčenou formou propagován sběr netrilobitového materiálu.

Máte nějakou oblíbenou lokalitu, kam se rád vydáváte za sběrem zkamenělin?

Jsem z Radotína, tam jsem začínal sbírat zkameněliny už jako dítě asi od 6 let, takže se tím zabývám skoro 30 let. Dodnes mám v okolí své oblíbené lokality. V Berouně, kde

pracuji v muzeu, chodím nejraději na vrch Děd, kde se zkameněliny nenacházejí ve velkém množství, někdy najdu jen jednu nebo dvě, ale stojí za to. Také okolí Koněprus je pro sběratele zajímavé, i když hodně navštěvované, ale já mám svoje místečka, která samozřejmě neprozradím.

Co jste našel nejzajímavější nebo nejvzácnějšího?

Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Nejvíce mě baví záhady. Mám už jich doma asi 4 krabice od banánů. S paleontologickými záhadami se setkávají i mí kamarádi, od kterých se je snažím získat. Záhady říkám zkamenělinám, nad kterými zatím všichni kroutí hlavou. Zatím se nepodařilo určit co to je, kam to patří. Jediné, co víme je, že je to zkamenělina. Můžeme se jen domýšlet, zda je to nějaká medúza, houba, měkkotělé zvíře, řasa, korýš, členovec… Právě to hledání odpovědí na nezodpovězené otázky mě baví.

Paleontologie, jak už jsem na různých místech uvedl, je hodně podobná skládání puzzle. Představte si, že máte doma šestileté dítě a dáte mu svoji krabici puzzle, kde je tisíc dílků. Odeberete mu obrázek a z tisíců dílků mu jich necháte třeba 20, aby složilo obrázek. Tak něco takového je paleontologie. Čerpáme z minulosti, o které toho pořád víme málo, a snažíme se sestavit ten pomyslný obrázek. Návštěvníci výstavy několik takových záhad také uvidí.

Prozradíte nějaký zajímavý exponát?

Na výstavě je několik rarit. Mezi ně patří například pavouk, kterého mi zapůjčil jeden sběratel z Kladna. Zkamenělé mládě pavouka, měří asi centimetr. Nachází se mezi zbytky přesliček a plavuní. Nálezů zkamenělých pavouků v rámci republiky je asi jen deset, náš exponát patří mezi nejzachovalejší. Z výstavy poputuje rovnou do rukou odborníků. Dalším vzácným exponátem je trnoploutvý žralok, který měl za hlavou dlouhý osten. Unikátní je, že se zachoval zkamenělý celý a měří 70 cm. Zkamenělina pochází ze Semil.

Zájem budou určitě vzbuzovat zkameněliny ryb, které vypadají neskutečně zachovale, jsou na nich patrné i detaily, například šupiny. Některé na první pohled vypadají jako umělecké dílko, prostě výtvor šikovné lidské ruky. Mezi exponáty máme i hadice, ostnokožce, nové druhy, nádherné mechovky, korály, ale zaujmou určitě i obyčejní šneci, které každý zná ze současnosti, ale stáří těch na výstavě je až skoro 500 milionů let.

Chystáte na výstavě ještě nějaké překvapení?

Výstava bude mít jednu zvláštnost. Mám takový nápad, který vychází tak trochu z názvu výstavy. Když na některém exponátu výstavy je víc zkamenělin a mezi nimi třeba jen část trilobita, tak ho překryji nápisem Cenzurováno. Dal jsem si předsevzetí, že práh této výstavy nepřekročí jediný trilobit. (smích)

Výstava je vlastně prezentace práce paleontologa. Vaše práce se však na veřejnost může dostávat i jinou formou.

Jsou to takové paleontologické poradny. Konají se pod názvem Dny s paleontologem a v berounském muzeu mají už svou tradici. Lidé si zvykli, že sem mohou přijít se sbírkami po dědovi či po pradědovi, které našli třeba někde ve sklepě nebo na půdě. Už se stalo, že sem přinesli naprosté unikáty. Když nám takové nálezy darují, jsme samozřejmě rádi, některé sbírky, pokud jsou za rozumnou cenu, můžeme třeba i koupit, ale nikoho nenutíme. Důležitější je, abych lidem vysvětlil, co doma mají, že je to třeba zajímavé nebo vzácné, aby to nevyhodili někam na skládku. Chodi sem rodiny i s dětmi. Děti mají někdy všetečné dotazy, protože mají velkou fantazii a v centimetrovém kousku trilobita jsou schopné vidět něco úplně jiného, například motýla nebo rybu a je těžké jim jejich představy vzít.

Přinesl do muzea někdo nějakou raritu?

Meteorit. V Králově Dvoře bývala vysoká pec a jako památka po ní zůstal svah z vysypané strusky. Do muzea přišli lidé s kousky strusky v domnění, že našli meteorit. Někteří uváděli, že našli místo, kde je jich tisíce. Vysvětlit jim, že jde o strusku, bylo těžké. Někteří si dokonce mysleli, že je chceme nějak obelhat, odcházeli s bouchnutím dveří a tvrdili, že svůj nález nechají prozkoumat v Národním muzeu, protože my tomu nerozumíme.

Z čeho máte při své práci radost?

Mám štěstí, že moje práce je zároveň mým koníčkem, takže mi přináší radost. Jsem například rád, že si lidé zvykli chodit za mnou do muzea a že také stoupl zájem o exkurze. Počet účastníků se pohybuje od 50 nahoru. Výprava se musí organizačně promyslet, protože věkové složení je různorodé od rodičů s často docela malými dětmi, přes školáky po seniory třeba i o holích a zdatné sportovce. Tempo se tedy musí přizpůsobit, ale i to se nechá zvládnout. Začátkem listopadu plánuji další exkurzi do lomu Kosov, tak věřím, že zase přijde dost zájemců. Hlásit se nikde nemusejí, stačí, když budou sledovat webové stránky muzea, kde se vše včas dozvědí.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2015/trilobity-nebrat-vse-ostatni-sebrat/

Citace:

Lada Nestoridou: Trilobity nebrat, vše ostatní sebrat. Muzeum Českého krasu [online]. 28.9.2015 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2015/trilobity-nebrat-vse-ostatni-sebrat/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.