Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Evropské minerální dny ve Velkolomu Čertovy schody

Celodenní exkurze + program | 21. září 2019 |

EDIT 11. 9. 2019 – EXKURZE JE JIŽ PLNĚ OBSAZENA, DALŠÍ REZERVACE JIŽ NEMŮŽEME PŘIJÍMAT. DĚKUJEME ZA ZÁJEM A OMLOUVÁME SE PŘÍPADNÝM DALŠÍM ZÁJEMCŮM.

MIMOŘÁDNÁ AKCE, PŘI KTERÉ SE PODÍVÁTE DO MÍST, KAM JE BĚŽNĚ VSTUP ZAKÁZÁN.

Velkolom Čertovy schody, Vápenka Čertovy schody a Muzeum Českého krasu v Berouně připravují v rámci akce Evropské minerální dny (20. – 22. 9. 2019) na sobotu 21. září 2019 již tradiční exkurzi do aktivních vápencových lomů Velkolomu Čertovy schody s prohlídkou rekultivace po ukončení těžby.

Účastníci se mohou těšit na ukázky těžební a dopravní techniky značky Caterpillar a jiných, které jsou používány v lomech a které budou tentokráte prezentovány v technických prostorách lomů. Stejně jako v roce 2017 budou přítomni pracovníci pyrotechnické služby Policie ČR, kteří seznámí účastníky se svojí prací a předvedou praktickou ukázku použití cvičné pyrotechniky. Nově budou přítomni i profesionální hasiči Hasičského záchranného sboru ČR (územní odbor Beroun), kteří umožní prohlídku hasičské techniky a prostředků používaných při hasebních zásazích, a především nejmenší účastníky seznámí se zásadami požární ochrany a prevence.

Součástí programu je i komentovaná prohlídka muzejních expozic a výstavy Muzea Českého krasu, p. o. vedená muzejními geology. Úvod proběhne ve venkovní expozici Geoparku Barrandien na téma pradávný příběh našeho kraje. Součástí prohlídky budou úkoly a hádanky i pro děti. Poznáme, jak z „obyčejných“ kamenů můžeme vyčíst zajímavosti z dávné minulosti našeho kraje staré stovky milionů let. Sami tak budete moci objevit příběh zapsaný v kamenech.

Po prohlídce geoparku se přesuneme do muzea, kde letos probíhá výstava Acháty a křemeny, věnovaná polodrahokamům našeho regionu a sopečné činnosti. Na úvod zhlédneme videa a animace k tématu sopky a následně si povíme vše o sopečné činnosti, která kdysi dávno probíhala i v našem regionu. Prohlédneme si také vlastní unikátní výstavu achátů a křemenů – pestrobarevných kamenů, které vznikly na Hořovicku a Berounsku právě v souvislosti s dávnou sopečnou činností.

Jako bonus si muzejní geologové připravili ukázky hledání zkamenělin. Předvedou, jak se zkameněliny vyklepávají z kamenů – tedy vlastně ze zkamenělého mořského dna. Program v muzeu i v lomu je vhodný i pro děti.

Po ukončení programu EMD budou účastníkům v Muzeu Českého krasu, p. o. až do 17. hodiny zpřístupněny stálé expozice muzea spolu s výstavou Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech či vyhlídka na město a okolí z ochozu Plzeňské brány.

Účast na exkurzi je zdarma. Bezplatná doprava účastníků mezi Berounem a Koněprusy zajištěna. Exkurze pro veřejnost proběhne ve třech skupinách, sraz přihlášených účastníků jednotlivých skupin je v 8:15, v 9:00 a v 10:20 před Muzeem Českého krasu (Husovo nám. 87, Beroun, www.muzeum-beroun.cz).

UPOZORNĚNÍ: Exkurze se může zúčastnit max. 40 osob v jedné skupině. V případě zájmu volejte na telefonní číslo 311 624 101 do pokladny Muzea Českého krasu. Přihlášky jsou přijímány do neděle 15. září. Doba trvání programu včetně přejezdů autobusem cca 5 hodin (8:15 – 13:10 hod., 9:00 – 13:45 hod. a 10:20 – 15:30 hod.). V případě, že budete přihlášeni a nebudete se moci zúčastnit, prosíme o včasné odhlášení, aby se mohli zúčastnit další zájemci. Účast na exkurzi je zdarma. Podmínkou účasti na exkurzi je vlastní pevná, plně uzavřená obuv. Ostatní ochranné pomůcky budou poskytnuty na místě. Platí zákaz požívání alkoholu či omamných a psychotropních látek před a v průběhu exkurze.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2019/evropske-mineralni-dny-ve-velkolomu-certovy-schody/

Citace:

Vlastimil Kerl: Evropské minerální dny ve Velkolomu Čertovy schody. Muzeum Českého krasu [online]. 2.9.2019 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2019/evropske-mineralni-dny-ve-velkolomu-certovy-schody/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.