Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

AKTUÁLNÍ VÝSTAVA: Proměny Marty Krásové

Vernisáž výstavy | 10. října - 17. listopadu 2019 |

Zveme všechny milovníky umění a historie na výstavu Proměny Marty Krásové.

Výstava přibližující prostřednictvím fotografií a dobových dokumentů životní osudy významné české operní pěvkyně Marty Krásové (1901-1970), která téměř celou svou profesní dráhu prožila jako sólistka ve stálém angažmá v Národním divadle v Praze, kam nastoupila v roce 1928 a odešla v roce 1966. Odtud také vyjížděla na evropská a americká koncertní turné.

Výstava připomíná i spolupráci s Václavem Talichem, s nímž se pracovně potkala v době jeho působení na pozici šéfa opery ND a při koncertování a nahrávání s Českou filharmonií, kterou řídil.

Svůj život spojila také s berounským krajem. Nadchla se pro jeho krásu a ve 40. letech si tu pořídila vilku ve Vráži u Berouna, kde později zemřela. Více informací o jejím životě nabízí stejnojmenná publikace, kterou napsala autorka výstavy Marie Bartošová.

Vernisáž proběhla 10. října 2019 v 17 h v Jenštejnském domě, Husovo nám. 87, Beroun.

Úvodní slovo pronesla Marie Bartošová, autorka výstavy a stejnojmenné knihy. Součástí bylo také pěvecké vystoupení Virginie Walterové, nositelky prestižní „Světové ceny Antonína Dvořáka“.

Výstava je k vidění do 17. listopadu 2019 v Jenštějnském domě, Husovo nám. 87, Beroun.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2019/promeny-marty-krasove/

Citace:

Vlastimil Kerl: AKTUÁLNÍ VÝSTAVA: Proměny Marty Krásové. Muzeum Českého krasu [online]. 12.9.2019 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2019/promeny-marty-krasove/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.