Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Kino příběhy 20. století – odpálení sochy K. Gottwalda

Projekce filmu a beseda | 5. října 2021, 18 hod. |

Zveme vás na besedu spojenou s projekcí vzpomínek účastníků událostí:

Dne 24. 8. 1978 v 00.26 hod. dosud nezjištěný pachatel na náměstí VŘSR v Příbrami, použil neznámé výbušniny, kterou demoloval sochu bývalého prezidenta republiky Klementa Gottwalda, jejíž hodnota je vyšší jako 500,000 Kčs. Poškozenou socialistickou organizací je…“ uvádí vyšetřovací spis vedený na Ondřeje Stavinohu a Františka Poláka.

Jejich příběhy, zaznamenané pro projekt Paměť národa, představí 5. října v Muzeu Českého krasu v Berouně dokumentarista Petr Michal spolu s Michalem Šmídem.

Ondřej Stavinoha se už od mládí setkával s negativními postoji ke komunistům. Po vojně nastoupil do uranových dolů v Příbrami, později začal pracovat na šachtě. S kamarády režim provokovali americkou vlajkou na bundě nebo černým oblečením. Když se přiblížilo 10. výročí okupace Československa, rozhodl se Ondřej Stavinoha se svým kamarádem Františkem Polákem, že musí zorganizovat větší akci proti režimu. Chtěli pomocí trhaviny odpálit Gottwaldovu bronzovou sochu na příbramském náměstí. V noci z 23. na 24. srpna 1978 Stavinoha umístil na Gottwaldův podstavec trhavinu a sochu odpálil. „V tom záblesku jsem se otočil a viděl jsem, jak Gottwald padá k zemi.

Vzpomínky hlavního aktéra útoku na sochu bývalého komunistického prezidenta jsou zaznamenány zde:

https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/v-tom-zablesku-jsem-se-otocit-videl-jak-gottwald-pada-k-zemi (TEXT)

https://www.pametnaroda.cz/cs/stavinoha-ondrej-1955 (AUDIO)


5. října 2021, 18-20 hod.

Vstup zdarma. Akci organizuje nezisková organizace Post bellum v rámci svého projektu Paměť národa.


Jenštejnský dům

Muzeum Českého krasu

Husovo nám. 87

Beroun


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2021/kino-pribehy-20-stoleti-odpaleni-sochy-k-gottwalda/

Citace:

Vlastimil Kerl: Kino příběhy 20. století – odpálení sochy K. Gottwalda. Muzeum Českého krasu [online]. 20.9.2021 [cit. 18.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2021/kino-pribehy-20-stoleti-odpaleni-sochy-k-gottwalda/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.