Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

přednáška Žebrák: Z dějin žebráckého ochotnického divadla

Přednáška Františka Lorence k 210. výročí založení souboru | 21. září 2022, 17 hod. |

Srdečně zveme do naší pobočky v Žebráku, kde  bude František Lorenc vyprávět o zajímavé historii žebráckých ochotníků. Zdejší divadelního ochotnický soubor, který je činný dodnes, letos slaví 210 let od svého založení. Přednáška proběhne v prostorách muzejní expozice, kde můžete rovněž vidět vystavené album s fotografiemi členů žebráckého divadelního souboru.

Vznik spolku

V roce 1812 bylo skupinou žebráckých studentů založeno zdejší ochotnické divadlo. Spolek hrdě nesl jméno Karla Jaromíra Erbena, který v městě jako student často pobýval u přátel na prázdninách. Prvním divadelním představením se stala jednoaktovka „Krejčí Divíšek“. Zajímavostí je, že k prostředí žebráckého pivovaru se váže také Erbenova hra „Sládci“, poprvé uvedená roku 1837.

Přednášející

František Lorenc je dlouholetým uměleckým vedoucím žebráckého divadelního souboru. Aktivně se podílí na organizování festivalu Erbenův Žebrák, který hostí na podzim regionální ochotnické soubory.

Festival

Přehlídka probíhá i letos v prostorách Kulturního klubu Žebrák. Vždy v sobotu v podvečer můžete navštívit některé z nabízených představení, první se uskuteční už 10. září. Slavnostní závěr přehlídky obstará domácí soubor dne 22. října a představí výběr svých divácky nejúspěšnějších titulů.

Přednáška se koná jako doprovodný program v rámci festivalu.

21. září 2022, 17 hod

Městské Muzeum v Žebráku

Náměstí 89, Žebrák

Vstupné 20 Kč


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2022/prednaska-z-dejin-zebrackeho-ochotnickeho-divadla/

Citace:

Vlastimil Kerl: přednáška Žebrák: Z dějin žebráckého ochotnického divadla. Muzeum Českého krasu [online]. 7.9.2022 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2022/prednaska-z-dejin-zebrackeho-ochotnickeho-divadla/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.