Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Vlastivědná vycházka Karlštejn (Den Středočeského kraje)

Komentovaná vycházka | 28. října 2023, 12.30 hod. |

Na letošní poslední vlastivědnou vycházku můžete vyrazit 28. října 2023. Tentokrát si projdeme obec Karlštejn a představíme vám zdejší zajímavosti, které většina běžných turistů mine cestou na hrad.

Budeme si povídat o dobách pradávných, kdy se zformovala Budňanská skála, která je pomocným geologickým stratotypem pro rozhraní siluru a devonu. Z dob ne tak dávných si prohlédneme kostel sv. Palmacia a projdeme skrze obec Karlštejn, kde uvidíte dochované statky z 18. a 19. století. Ukážeme si, jak se obec vytvořila a rozvíjela.

Mineme hrad a raději se na něj podíváme zvenčí a z nadhledu, odkud bude možné lépe pochopit, proč si Karel IV. pro svou „pokladnici“ vybral právě toto místo. Na Císařské louce, v sedle mezi vrcholy Haknová a Plešivec, bude vycházka oficiálně končit. Zájemci poté můžou pokračovat do nedaleké Hlásné Třebaně.

Sraz v 12.30 na vlakové zastávce Karlštejn

Doba trvání cca 3 h, délka 2,5 km (na Císařskou louku) nebo 4,5 km (do Hlásné Třebaně)

Cena 1 Kč/osoba – akce se koná v rámci oslav Dne Středočeského kraje.

Předchozí rezervace nejou potřeba, prodej vstupenek na místě na začátku akce.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/09/2022/vlastivedna-vychazka-karlstejn/

Citace:

Vlastimil Kerl: Vlastivědná vycházka Karlštejn (Den Středočeského kraje). Muzeum Českého krasu [online]. 20.9.2022 [cit. 27.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/09/2022/vlastivedna-vychazka-karlstejn/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.