Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Recept na berounské koláče

Recept | | Z archivu Muzea Českého krasu

Pravé berounské koláče
1 kg hladké mouky
20 – 25 dkg cukru
25 – 30 dkg másla
½ l mléka
4 – 6 žloutků
5 – 6 dkg droždí (dle množství cukru a másla)
Sůl, citrónová kůra, vanilka

Postup:
Připravíme kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a ½ hrnku mléka). Mouku nahřejeme , aby těsto dobře kynulo. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme maličké bochánky, dáme je na moukou posypané prkénko, přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Pak bochánky rozťukáme, okolky potřeme rozpuštěným sádlem a koláčky namažeme makovou nádivkou. Navrch můžeme dáti ¼ – ½ spařené mandle nebo do máku namícháme oprané rozinky. Kulatým nožem koláčky překlopíme na plech vyložený pomaštěným pergamenovým papírem mazáním do spodu. Opět koláčky necháme trochu vykynout, pak je trochu rozťukáme a okolek namažeme ušlehaným vajíčkem. Nahoru můžeme namazat libovolnou nádivkou – tvaroh, švestková povidla, jablečná povidla. Koláčky přizdobíme mandlemi, rozinkami nebo žmolenkou a dáme je do teplé trouby péci (ne přehřáté) jako jiné koláče. Pozor, aby se spodem nepřipálily. Na spodní straně musí být vždy jen mák. Po upečení dozlatova je opatrně sundáme z plechu.

Maková nádivka:
1 hrnek mletého máku
1 hrnek mléka
skořice
½ vanilkového cukru
med nebo řepný sirup nebo ječný slad dle chuti

Mák vaříme v mléce asi 15 min. Pokud se přichytává na dno hrnce, přilijeme ještě trochu mléka. Do uvařené hmoty přidáme vanilkový cukr, med nebo řepný sirup nebo ječný slad a dobře promícháme.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2010/recept-na-berounske-kolace/

Citace:

muzeum: Recept na berounské koláče. Muzeum Českého krasu [online]. 12.10.2010 [cit. 25.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2010/recept-na-berounske-kolace/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.