Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

300 let harrachovského skla

Pozvánka | Západočeské muzeum v Plzni | Z NOVÉHO SVĚTA DO CELÉHO SVĚTA – 300 let harrachovského skla

„Z NOVÉHO SVĚTA DO CELÉHO SVĚTA – 300 let harrachovského skla“

Západočeské muzeum v Plzni ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze připravilo pro své návštěvníky velmi zajímavou výstavu, která nese název „Z NOVÉHO SVĚTA DO CELÉHO SVĚTA – 300 let harrachovského skla“

České sklářství je celosvětově odborně vnímáno a vědecky uznáváno jako mimořádný fenomén, zasahující svým významem do řady jak společenskovědních, tak i technických oborů. Z uměleckohistorického pohledu je možné na vývoji českého sklářství již od závěru 17. století jedinečným způsobem ilustrovat a dokladovat schopnost českého kulturního prostředí rychle reagovat na nejnovější stylové změny a podněty.

Na přední místo mezi sklářskými podniky, které zásadním způsobem přispěly ke světové proslulosti českého skla, patří nepochybně Harrachovská sklárna v Novém Světě v Krkonoších. Její historie – jak dokládá nejstarší písemná zmínka o huti z roku 1712 – se odvíjí již tři století. Je sklárnou, která ve všech obdobích vývoje českého skla od počátku 18. století do závěru 20. století vždy zastávala, jak z hlediska stylu, tak i z technologického pohledu, progresivní a nejednou určující roli.

Výstava „Z NOVÉHO SVĚTA DO CELÉHO SVĚTA – 300 let harrachovského skla“ je výsledkem několikaletého výzkumného projektu, na němž se společně se Západočeským muzeem podílelo Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

Expozice v hlavním výstavním sále Západočeského muzea poskytuje souhrnný, systematicky členěný uměleckohistorický pohled na mnohotvárnou produkci Harrachovské sklárny v průběhu všech etap jejího výtvarného vývoje. Na více jak třech stech vybraných, v nejednom případě jedinečných ukázek, přibližuje produkci sklárny od barokních počátků přes nesčetné podoby skla doby biedermeieru a historismu, originální secesní projev a snahu přizpůsobit se proudu dekorativismu a funkcionalistickým tendencím meziválečného období až po nové designérské přístupy po roce 1950 a sklo současné. Na výstavě budou k vidění exponáty z produkce směřující z Nového Světa k řadě domácích, evropských i zámořských odběratelů i unikátní monumentální vázy zhotovené jako exponáty pro světové výstavy v Londýně, Paříži, ve Filadelfii, Chicagu či v Sydney.

Výstava ve svém rozsahu a ucelenosti je tak mimořádnou, neopakovatelnou příležitostí se podrobně seznámit s uměleckořemeslným mistrovstvím harrachovských sklářů, brusičů, rytců i malířů. Prostřednictvím reprezentativních vybraných ze sbírek českých i zahraničních muzeí tak podává i názornou informaci o vývoji světově uznávaného českého skla.

Výstava se uskuteční od 28. 9. do 2. 12. 2012 ve výstavním sále v prvním patře Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 2.

Komentované prohlídky s autory výstavy dne 30. 10. 2012 a 27. 11. 2012 vždy od 17.00 hodin.

16. 10. 2012 od 17.00 hodin PhDr. Jan Mergl: Z Nového Světa do celého světa – harrachovské sklo pro světové výstavy.

6. 11. 2012 od 17.00 hodin Mgr. Lenka Merglová – Pánková: Večerní modř, Duha nebo Albatros poetické názvy harrachovského skla v nepoetických padesátých letech.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae a Uměleckoprůmyslovým museem v Praze byla k výstavě vydána v české i anglické verzi stejnojmenná reprezentativní monografie, která obsažně shrnuje výsledky více jak desetiletého výzkumu archívních pramenů a muzejních sbírek. Přináší ucelený a z mnoha zřetelů objevný uměleckohistorický pohled na bohatou a mnohotvárnou produkci harrachovské sklárny. Je určena jak pro odbornou veřejnost a sběratele, tak i pro všechny milovníky sklářského umění, neboť vedle historického významu klade důraz i na estetické hodnoty českého skla. Kniha s více jak 1000 vyobrazeními je hodnocena jako zatím nejzevrubněji a po obrazové stránce nejvytříbeněji zpracovaná publikace z dějin světového fenoménu, kterým české sklo bezesporu je.
Během výstavy v Západočeském muzeu bude kniha k zakoupení za speciální cenu.

Autor textu: PhDr. Jan Mergl
Kurátoři výstavy: PhDr. Jan Mergl, Mgr. Lenka Merglová – Pánková


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2012/300-let-harrachovskeho-skla/

Citace:

muzeum: 300 let harrachovského skla. Muzeum Českého krasu [online]. 3.10.2012 [cit. 24.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2012/300-let-harrachovskeho-skla/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.