Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Mezi drahými kameny upoutají i opravdové unikáty

Unikát | Drahé kameny České republiky |

Česká republika je díky pestré geologické stavbě relativně bohatá na nejrůznější druhy drahých kamenů. Díky tomu je zde možné nalézt téměř všechny druhy – kromě těch nejvzácnějších (rubíny, smaragdy). Bohužel, všechny drahé kameny v České republice se vyskytují ve výrazně nižší kvalitě ve srovnání se zeměmi, které produkují klenotnicky nejvyšší kvalitu. V České republice se jedná o „mineralogické výskyty“, nikoliv o ložiska v pravém slova smyslu, je zde tedy možné najít konkrétní minerální druhy, ale již ne v kvalitě, kterou lze klenotnicky zpracovat.


Na výstavě v Berounském muzeu je možné spatřit drahé kameny, které byly v nedávné době nalezeny na území České republiky. Jsou zde jednak překrásně broušené křišťály, záhnědy, citríny z nalezišť na Vysočině, zkamenělá dřeva, opály či barevné turmalíny. Dále je možné vidět broušené vltavíny a porovnat je s broušenými českými olivíny. Rovněž jsou zde k vidění české granáty v surovém i broušeném stavu. Jsou vystyveny i kolekce šperků s českými drahými kameny, především pak s českým granátem.

Mezi skutečné rarity patří např. broušený foitit, což je mimořádně vzácný druh turmalínu, který se nachází na Vysočině. Na světě dnes existují pouze dva exempláře tohoto vzácného turmalínu, z toho ten větší (vystavený) má pouze 2,5 mm !!

Jednou z dalších zajímavostí je sekaninait. Poprvé byl nalezen v Borech na Vysočině. Jedná se o velmi vzácný drahý kámen (vzácný není to samé jako drahý z finančního pohledu, ale vzácný na možnost nalezení v přírodě). Sekaninait má velmi silný pleochroismus. To znamená, že v jednom směru má modrou barvu a ve směru kolmém na směr původní má barvu žlutou. Vhodnou orientací při broušení je možné získat modrý nebo žlutý broušený kámen. Sekaninait pro svět objevili a popsali v roce 1975 prof. Miškovský s prof. Staňkem, pojmenovali jej po významném českém mineralogovi prof. J. Sekaninovi (*1901, † 1986). Vzácnost tohoto broušeného kamene je natolik veliká, že ho ve svých sbírkách mají v broušené formě pouze čtyři muzea na světě.

Výstavu je možné také brát jako inspiraci k sobotním rodinným výletům.

Autor: e-gems.eu ve spolupráci s Muzeem Českého krasu v Berouně


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2012/mezi-drahymi-kameny-vynikaji-i-opravdove-unikaty/

Citace:

RNDr. Petra Přidalová: Mezi drahými kameny upoutají i opravdové unikáty. Muzeum Českého krasu [online]. 12.10.2012 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2012/mezi-drahymi-kameny-vynikaji-i-opravdove-unikaty/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.