Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

O sbírání „švarcvaldek“ a výstavě v Berouně

Rozhovor | Český rozhlas Radiožurnál | s Milošem Klikarem, sběratelem a vystavovatelem schwarzwaldských hodin

„Švarcvaldky“, to nejsou jen hodiny s kukačkou. V rozhovoru s Lucií Výbornou to zdůrazňuje jejich sběratel a vystavovatel Miloš Klikar. „Konkrétně kukačky však moc rád nemám,“ dodává. „Od konce 19. století totiž jde spíš o značně kýčoidní záležitost.“ V Muzeu Českého krasu můžete nyní výstavu těchto hodin navštívit.

Český rozhlas – Radiožurnál, 18. 11. 2013

Co se týče hodin a hodinek, žijeme prý v neuvěřitelně banální době. A netýká se to pouze hodin, zdůrazňuje sběratel, když připomíná minulá století.

„Od určité doby začal hrát významnou roli dekor. A řemeslníci, kteří se snažili svůj výrobek prodat, museli dát prostor i zdobnosti. Dobrý řemeslník však nesměl zapomenout ani na to, aby jeho stroj byl dobrý i zevnitř,“ říká Miloš Klikar.

První „švarcvaldky“ spatřily světlo světa už v 17. století. Jejich skutečně vzácný exemplář dnes prý poznáte podle toho, že má dřevěná kolečka. „Nemají v sobě skoro žádné železo,“ říká o vzácných „švarcvaldkách“ Miloš Klikar, muž, který hodiny sbírá už 30 let.


„Začalo to právě ‚švarcvaldkami‘,“ vzpomíná, jak se jeho záliba v měřičích času vlastně zrodila. „Ze začátku jsem sbíral všehochuť. Nakonec jsem skončil u ‚švarcvaldek‘ – strašně mě totiž bavil jejich dekor: dřevěná kola, zpracování a řemeslný um,“ vypočítává.

Zajímá vás, jak zní Rolls-Royce mezi píšťalovými hodinami? Nebo jakým způsobem se vlastně vytváří zvuk „ku-ku“ v klasických nástěnných kukačkách? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Autor textu a fotografí: Alžběta Švarcová, Český rozhlas


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2012/o-sbirani-svarcvaldek-a-vystave-v-beroune/

Citace:

muzeum: O sbírání „švarcvaldek“ a výstavě v Berouně. Muzeum Českého krasu [online]. 18.10.2012 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2012/o-sbirani-svarcvaldek-a-vystave-v-beroune/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.