Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Toulky po bývalém cukrovaru v Berouně

Přednáška | 12. 11. v 17 hodin | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

V posledních dvou letech se v rámci přednáškových večerů v Muzeu Českého krasu v Berouně objevilo i téma industriálních památek berounského regionu, které veřejnosti představuje Ing. Arch. Petr Šimr. Jeho přednášky jsou výstupem stavebně historického, architektonického a dokumentačního výzkumu mapujícího průmyslové dědictví na Berounsku. Návštěvníci se doposud mohli seznámit s analýzou objektů továrního areálu TIBA Beroun a Cífkovy vápenice v Loděnici. Listopadová přednáška bude věnována bývalému berounskému cukrovaru, dnes se v tomto areálu nachází Rodinný pivovar Berounský medvěd.

Response code is 404

Historie tohoto objektu sahá až do 70. let 19. století a souvisí s tehdejší cukrovarnickou horečkou v českých zemích, která se tu rozpoutala po vynálezu technologie výroby cukru z cukrové  řepy. I berounští se rozhodli věnovat výnosnému cukrovarnictví a v roce 1871 podpořili představitelé města vznik Rolnického akciového cukrovaru. Výrobní zařízení dodala firma První Českomoravská továrna na stroje v Praze, která měla uzavřenou smlouvu na dodání veškerého strojírenského zařízení v celkové hodnotě 92 480 zl. K významným vlastníkům akcií berounského cukrovaru patřil i liteňský velkostatkář Josef František Daubek. Akciová společnost provozující cukrovar ale neměla dlouhého trvání, svou činnost ukončila v důsledku krachu na vídeňské burze 9. května 1873. V dražbě koupil areál cukrovaru pražský židovský podnikatel Seligman Elbogen, který jej následně zmodernizoval. V roce 1925 převzala berounský cukrovar jako jeden ze svých pobočných závodů akciová společnost Pečenecká rafinerie a.s. V dubnu 1945 byla část areálu cukrovaru zničena při spojeneckém bombardování. Na společnost Pečenecká rafinerie a.s. se vztahoval prezidentský dekret č. 101/1945 Sb. o znárodnění některých podniků potravinářství. V roce 1967 berounský cukrovar svůj provoz ukončil a od této doby jeho areál chátral. Ke změně došlo až po listopadové revoluci 1989, kdy tu místní podnikatel Václav Mayer začal provozovat sběrnu starého železa, a také postupně naplňovat myšlenku založení vlastního pivovaru, ten otevřel v srpnu 1999. V Berouně tak došlo po dvaceti letech k obnovení výroby piva vlastní značky.

Přednáška Ing. Arch. Šimra ukáže současnou podobou bývalého areálu cukrovaru s mírným přesahem do minulosti a představí výsledky dokumentace dochované architektury jednotlivých objektů.

Akce se koná za finanční podpory města Beroun. Připraveno je i drobné pohoštění.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2013/toulky-po-byvalem-cukrovaru-v-beroune/

Citace:

muzeum: Toulky po bývalém cukrovaru v Berouně. Muzeum Českého krasu [online]. 31.10.2013 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2013/toulky-po-byvalem-cukrovaru-v-beroune/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.