Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Jaro a léto 1945, násilí neskončilo

přednáška | 19. 11. 2015 od 18:00 | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Na samém konci druhé světové války došlo na území dnešní České republiky k řadě násilností ze strany nacistického represivního aparátu. Datem 8. května násilí neskončilo, ale pokračovalo dále, a to nejen v Čechách a na Moravě. Přednáší spisovatel a ředitel Nakladatelství  Academia Jiří Padevět.
Rozhovor s Jiřím Padevětem pro Muzeum Českého krasu vytvořila Jiřina Leitnerová:

Spisovatel mapuje události druhé světové války

O besedy s autory zajímavých knih je v Berouně vždycky velký zájem. Proto se v programu Muzea Českého krasu objevují již několik let. Posluchači si rádi vyslechnou vyprávění o tom, jak která kniha vznikala, zajímají se i o zkušenosti a zážitky spisovatele, případně o to, na čem pracuje, jaká jeho další kniha se chystá k vydání a někdy si přinesou i knihy k podpisu. Jak jsme zjistili, Muzeum Českého krasu má v plánu zařadit do svého programu na měsíc listopad přednášku spisovatele Jiřího Padevěta. Uskuteční se v přednáškové místnosti muzea 19. listopadu v 18 hodin.

Jiří Padevět je ředitelem nakladatelství Academia, publikuje v různých časopisech, například Analogon, Paměť a dějiny. Většina knih, které napsal, se zabývá obdobím, které bylo pro český národ velmi těžké. Mapování událostí z období protektorátu je určitě i velmi pracné. Jiřímu Padevětovi se tato práce daří a má i odpovídající odezvu a hodnocení. Jako spisovatel získal v roce 2014 za knihu Průvodce protektorátní Prahou cenu Magnesia Litera – Kniha roku. Má tedy o čem mluvit a všechna témata by byla zajímavá. Proto jsme se pana ředitele Jiřího Padevěta zeptali na pár podrobností.

Podle knih, které jste napsal, se dá soudit, že Vaše přednáška v Berouně, bude na stejné téma, tedy na období druhé světové války nebo těsně po ní. Mohl byste upřesnit, o čem přesně bude?

Přednáška se bude týkat především násilí na území dnešní České republiky na jaře a v létě 1945, obecně dějů, které nastávají ve zlomových historických chvílích.

Od roku 2010 jste vydal (napsal) 5 knih. To je hodně. Když se vezme v úvahu, že se jedná o knihy, k nimž je třeba prostudovat spoustu archiválií, hovořit s pamětníky, atd. Nejste jen spisovatel, ale především ředitel významného nakladatelství, máte rodinu… Jak to všechno stihnete a kdy vůbec máte čas na bádání a na psaní?

Času máme všichni takzvaně málo, někdy jde jen o to, si ho dobře rozvrhnout, kromě toho, některé z vydaných knih jsou beletrií, která se píše sama a mysl u této činnosti dokonce odpočívá.

Dostalo se do okruhu Vašeho bádání i Berounsko?

Berounsko bude účinkovat v mé připravované knize Krvavé léto, popisující násilnosti po 8. květnu 1945.

Téma, které jste si vybral, je nejen složité, ale také smutné a depresivní. Neuvažoval jste někdy o jeho změně?

Neuvažoval, myslím, že téma je společensky důležité a potřebné.

Kdybyste někdy začal psát o jiné době nebo prostě o něčem jiném, např. o slavných osobnostech, co byste si vybral?

Vybral bych si bezpochyby někoho z období protektorátu, ať už hrdinu, nebo antihrdinu.

Na čem v současnosti pracujete? Kdy máte v plánu vydat další knihu a o čem bude?

Jak jsem již řekl výše, nejbližší kniha bude Krvavé léto, popisující násilí po 8. květnu 1945. Dále připravuji Průvodce Prahou stalinistickou, pak mám několik nápadů, jejichž čas teprve přijde.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2015/jaro-a-leto-1948-nasili-neskoncilo/

Citace:

Lada Nestoridou: Jaro a léto 1945, násilí neskončilo. Muzeum Českého krasu [online]. 22.10.2015 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2015/jaro-a-leto-1948-nasili-neskoncilo/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.