Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Do Anglie s Karlem Čapkem a Josef Čapek – malíř, básník spisovatel

výstava v domově seniorů TGM | do 25. 2. 2018 | Domov seniorů TGM, Pod Studánkou 1884, 266 01 Beroun

Pozor, výstavy končí již tuto neděli 25. 2. 2018!

Výstava Do Anglie s Karlem Čapkem

Jedná se o barevné fotografie z Anglie, Walesu, Skotska a Irska, doplněné o texty Karla Čapka a jeho ilustrace.

Autoři snímků tvoří různorodou skupinu cestovatelů, která v létě roku 2009 absolvovala trasu národními parky. Na fotkách je zobrazena nejen překrásná příroda, ale fotografové zachytili i cestovatelskou pohodu, památky, lidi nebo obydlí. Pohled našich cestovatelů koresponduje s vtipnými postřehy spisovatele a jeho drobnými kresbami. Výstava dokazuje stálou aktuálnost Čapkova cestopisu Anglické listy.

Výstava Josef Čapek – malíř, básník spisovatel

Výstava podává ucelenou informaci o životě a díle tohoto umělce a ryzího člověka, který byl až dosud ve stínu svého celosvětově známého bratra Karla. Na výstavních panelech je dokumentována jeho tvorba literární i výtvarná, odvíjí se jeho životní příběh. Výstava zachycuje mládí, studia, první společné tvůrčí počátky s Karlem Čapkem, předválečnou avantgardu, volnou malbu i práci pro obživu, umělecky naplněná 30. léta 20. století, boj proti totalitě a konec v koncentračním táboře. V závěru výstavy naleznete soupis literárního díla, výstav a zastoupením v galeriích.

Scénář výstav vytvořil Památník Karla Čapka


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2017/do-anglie-s-karlem-capkem-a-josef-capek-%e2%80%93-malir-basnik-spisovatel/

Citace:

Petra Zeidlerová: Do Anglie s Karlem Čapkem a Josef Čapek – malíř, básník spisovatel. Muzeum Českého krasu [online]. 5.10.2017 [cit. 23.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2017/do-anglie-s-karlem-capkem-a-josef-capek-%e2%80%93-malir-basnik-spisovatel/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.