Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Podzemí Berounska a Hořovicka

křest knihy | 7. listopadu 2019, 17 hod. |

Zveme vás na křest unikátní obrazové publikace o bohatém dědictví podzemní říše od Křivoklátska po Český kras. Autoři Michal Hejna a Martin Majer vám v Muzeu Českého krasu (Husovo nám. 87, Beroun) představí ve čtvrtek 7. listopadu od 17 hod. svoji knihu Podzemí Berounska a Hořovicka, která vás vezme za tajemstvím jeskyní, štol a dolů v regionu. Slavnostní křest bude doplněn obrazovou projekcí. Knižní novinku bude možné na místě zakoupit za zvýhodněnou cenu.

O knize:
Na severozápadě lemuje Berounsko překrásná krajina Křivoklátska, pradávný lovecký hvozd českých králů. Na jihu od města Berouna a směrem ku Praze pak leží půvabná krajina Českého krasu, krajina jeskyní, skal a lomů. Na západní části tohoto regionu, okolí Hořovic, z výšky shlížejí rozlehlé Střední Brdy. Všechny zmíněné oblasti jsou dnes chráněnými krajinnými oblastmi s velkým počtem přírodních památek a přírodních rezervací, z nichž některé mají tu nejvyšší, národní kategorii. Území Berounska a Hořovicka ale skrývá mnoho cenného i pod povrchem, v podzemí.

Těžko bychom hledali v České republice další takový region, kde by se na jednom místě nacházely krasové i pseudokrasové jeskyně, podzemní svatyně a obětiště, doly na železo, uhlí, drahé kovy, stavební suroviny, rozsáhlé vápencové lomy, nebo systémy dopravních štol a pozůstatky po budování podzemních továren německé Třetí říše. Takovou koncentraci odlišných typů podzemních prostor naleznete opravdu jen zde.

O všech zmíněných podzemních objektech se dozvíte podstatně více od renomovaných autorů a jeskyňářů Michala Hejny a Martin Majera. Jejich kniha přináší přehledně zpracovanou ochutnávku bohatého podzemního dědictví tohoto kraje s mnoha barevnými fotografiemi, které ilustrují pestrost a krásu jinak tmou zahalené podzemní říše. Vydejte se tedy spolu s autory prostřednictvím knihy na průzkum podzemí berounského a hořovického regionu, které zasluhuje nejen naší pozornost, ale hlavně ochranu a úctu, stejně tak, jako historické památky na povrchu.

O autorech:
MICHAL HEJNA (* 1978 v Hořovicích) Vystudovaný báňský inženýr pracuje už patnáct let jako geolog ve Velkolomu Čertovy schody, čímž se mu povedlo propojit koníček se zaměstnáním. Kromě geologie patří k jeho zálibám lokální historie, historie hornictví a speleologie. Od roku 1998 je členem české speleologické společnosti, základní organizace Tetín. Za více než dvacet let se podílel na výzkumech jeskyní v rámci České republiky a zúčastnil se třiceti zahraničních expedic do Slovinska, Rakouska, Bulharska, Izraele či na Slovensko. Je autorem bezmála sedmi desítek odborných a popularizačních časopiseckých článků. Napsal knihy 100 let tetínské kopané, Lomy a vápenice v srdci Českého krasu a Tetín objektivem historie. Podílel se na vydání knihy Tetín sv. Ludmily. V roce 2019 získal cenu Prix Non Pereat – Média na pomoc památkám udělovanou sdružením PRO BOHEMIA a Syndikátem novinářů ČR.

MARTIN MAJER (* 1973 v Berouně) Informatik a fotograf. Jeho profese, zájem o neživou i živou přírodu a rozvoj digitální fotografie ho po roce 2000 nasměrovaly právě k fotografování. Prvotní byl zájem o fotografii v podzemí přirozeném, jeskyních, i umělém, tedy nejrůznějších dolech, sklepeních a podobně. Hodně experimentoval spolu s Milanem Korbou s různými druhy osvitu. Tyto práce vyústily do několika knižních publikací o podzemí. Je spoluautorem knih Podzemní Praha, Lomy a vápenice v srdci Českého krasu, Podzemní Čechy, Český kras, Křivoklátsko, Tetín svaté Ludmily a Podzemní památky středních Čech. Je autor či spoluautor řady příspěvků v časopisech Speleo, Turista, Na Cestu, Český kras. Fotografie publikoval i v některých mezinárodních a českých recenzovaných časopisech a sbornících a dalších sedmnácti knihách. Je autorem několika fotografických výstav. V posledních letech jsou u něj ale častá i témata krajiny na povrchu a živé přírody, rád ale fotografuje i v industriálním prostředí. Spolupracoval na wokshopech pro FAMU, katedru fotografie. Kniha Křivoklátsko – příběh královského hvozdu získala na veletrhu Svět knihy 2016 hlavní regionální cenu Miroslava Ivanova za významné dílo literatury faktu. Kromě fotografování patří k jeho zálibám speleologie a montanistika. Od roku 2002 je členem české speleologické společnosti, základní organizace Tetín.
…………………
Formát: 230 x 185 mm (na šířku)
Vazba: pevná šitá vazba, bez přebalu
Rozsah: 144 stran
Doporučená prodejní cena: 349 Kč (vč. DPH)
ISBN: 978-80-87938-84-3
Termín vydání: 8. listopadu 2019


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2019/podzemi-berounska-a-horovicka/

Citace:

Vlastimil Kerl: Podzemí Berounska a Hořovicka. Muzeum Českého krasu [online]. 10.10.2019 [cit. 24.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2019/podzemi-berounska-a-horovicka/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.