Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

přednáška Hořovice: Proměny středověké módy

Přednáška Hořovice | 1. listopadu 2022, 17 hod. |

Muzeum Hořovicka, pobočka MČK, vás zve na přednášku Mgr. Veroniky Pilné Ph.D. z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu, která přiblíží způsob odívání jednotlivých společenských vrstev středověké společnosti. Seznámíte se s barvami, látkami i střihy, uvidíte rovněž ukázky dobových  oděvů.

Len, vlna, hedvábí, materiály pro výrobu oděvů měšťanů i šlechty. Obyvatele Českého království ovlivňovala móda francouzského královského dvora, která dominovala za vlády Karla IV. Pokrývky hlavy i rafinované střihy přicházely z regionu Burgundského vévodství a inspirací byly i sousední země Bavorsko, Sasko či italské městské státy. Víte co je surkot a tašvice? Jaké zdobení a dekorace lidé používali, které z módních doplňků se těšily největší oblibě a jakým způsobem oděv vyjadřoval status svého majitele?

Mgr. Veronika Pilná se dlouhodobě zabývá historií módy, je spoluautorkou publikací i odborných článků, podle historických obrazů a dochovaných pramenů vytváří repliky dobových pánských i dámských oděvů.

Fotografie z její tvorby a bližší informace naleznete na stránkách www.historickeodevy.cz

Vstupné je 20,- Kč.

1. listopadu 2022

17 hod.

Muzeum Hořovicka

Vrbnovská 27

Hořovice


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2022/prednaska-horovice-promeny-stredoveke-mody/

Citace:

Vlastimil Kerl: přednáška Hořovice: Proměny středověké módy. Muzeum Českého krasu [online]. 13.10.2022 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2022/prednaska-horovice-promeny-stredoveke-mody/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.