Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstavy v berounském domově seniorů

Výstavy v Domově seniorů TGM | 25. 10. 2023 – 14. 1. 2024 |

Muzeum Českého krasu dlouhodobě spolupracuje s berounským Domovem seniorů TGM, příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Pracovníci MČK zpestřují chodby domova několikrát za rok různými panelovými a obrazovými výstavami.

25. 10. 2023 – 14. 1. 2024 jsou zde k vidění tyto panelové výstavy:

Duše plná koleček – za tajemstvím pohybu mechanických hraček a figur
Výstava nás zavede do svébytného světa mechanických figur, pohyblivých mechanismů a hraček, kterými se v minulosti nechávali udivovat bohatí měšťané. Tyto předměty, které se nyní staly  objekty sběratelské vášně, dodnes budí úsměv i úžas nad důmyslnými mechanismy.

Matěj Warous a řemeslo perníkářské
Výstava zachycuje osobnost Berouna 19. století – perníkáře Matěje Warouse (*1839), vývoj dnes již zaniklého perníkářského řemesla a jeho postupný přerod v delikátní umění cukrářské.

Divadlo jako touha – ochotnické spolky na Berounsku
Projděte se kouzelným světem amatérského divadla a jeho promě- nami během 19. a 20. století. Výstava, kterou připravil SOkA Beroun, je zaměřena na Berounsko a Hořovicko, kde vznikly jedny z nejstarších divadelních spolků v českých zemích.

Družstevnictví v proměnách času
Družstevnictví vzniklo jako nástroj k řešení hospodářských a sociálních problémů, které s sebou koncem první poloviny 19. století přinesla průmyslová revoluce. Jako jedna z prvních vznikla spotřební družstva v nedaleké Tmani a Stašově. O tomto fenoménu pojednává panelová výstava SOkA Beroun.

Výstavy může navštívit také veřejnost a to v běžné návštěvní době domova.

Domov seniorů TGM
Pod Studánkou 1884
Beroun


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/10/2023/vystavy-v-berounskem-domove-senioru/

Citace:

Vlastimil Kerl: Výstavy v berounském domově seniorů. Muzeum Českého krasu [online]. 25.10.2023 [cit. 9.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/10/2023/vystavy-v-berounskem-domove-senioru/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.