Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Pohádková země Vítězslavy Klimtové

| |

Výstava potrvá do 9. 1. 2011

Vítězslava Klimtová je známá spisovatelka, grafička, ilustrátorka a objevitelka pohádkové země.

Vánoční výstava nabídla malý kousek kouzelného světa plného skřítků, víl, vodníků a dalších obyvatel pohádkové země, kteří našli po dobu vánoc svůj domov v našem muzeu. Jejich objevitelka, paní Vítězslava Klimtová je známá grafička, ilustrátorka, ale především autorka mnoha knih o strašidlech a skřítcích. A právě některé z postaviček jejích „Lexikonů ohrožených druhů strašidel“ se u nás zabydlely. Viděli jste lesní i vodní obyvatele,  skřítky domácí a projdete si místo, kde „Svět je krásný a lidé jsou dobří“ a jak věří jejich autorka „a bude ještě líp“. Knihy paní Klimtové byly po dobu trvání výstavy k prodeji na pokladně muzea.

V berounském muzeu straší

Berounské muzeum má pro vás novou výstavu – jde o část pohádkové země Vítězslavy Klimtové, podbrdské spisovatelky, grafičky a ilustrátorky. Ta svůj dům v Pičíně na Dobříšsku už před lety proměnila ve svět plný skřítků, víl a vodníků. Některé z postaviček teď na čas přesídlily na náměstí do Berouna, do místního muzea.


Vánoční výstava Pohádková země Vítězslavy Klimtové bude v berounském muzeu do začátku ledna. Jak Regionu řekla etnografka Klára Pilíková, ze strany muzea jde o takový vánoční dárek dětem z Berounska.

Ovšem nejen díky vánočnímu času se v muzeu rozhodli pro výstavu pohádkových bytostí. Také v samotném objektu mají se strašidly zkušenosti – vždy na Silvestra se tu zjevuje bílá paní. Až bude berounským muzeem procházet letos na Silvestra, bude tu mít spoustu kamarádů. Na návštěvníky čeká ve výstavní síni v mezipatře skoro 30 nejrůznějších pohádkových bytostí, jedna hezčí než druhá – a navíc s dobrým charakterem.


Mít někde jen hodná strašidla je ale dost výjimečné – a lidé, kteří procházejí po náměstí kolem muzejních vrat, to vědí, někteří z nich totiž mají ze strašidel obavy.

Petr Kološ, Český rozhlas Region, 4. 12. 10

Záznam vystoupení pro děti v Městské knihovně v Šumperku. Účinkuje Vítězslava Klimtová a Pavel Půta.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2010/loutky/

Citace:

muzeum: Pohádková země Vítězslavy Klimtové. Muzeum Českého krasu [online]. 18.11.2010 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2010/loutky/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.