Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Barokní Vánoce

Výstava | 30. 11. - 8. 1. 2012, vernisáž 30. 11. v 17 hodin | Jenštejnský dům, Husovo nám. 87, Beroun

Vánoce patří k nejvýznamnějšímu křesťanskému svátku roku. Po dlouhá staletí se oslavy odehrávaly v neměnném duchu církevních pobožností a rituálů v křesťanských svatostáncích. Barokní doba a její velký příklon k víře a zbožnosti dovedly tyto oslavy k velkoleposti a dokonalosti. Právě takový svět výstava představuje.

Vedle církevních obřadů patřilo k vánočním oslavám také stavění jesliček. Nejčastěji se jednalo o figurální scénu, figurky mohly být i v životní velikosti. Nejoblíbenějším materiálem pro zhotovování jesličkových figurek byl vosk, hojně se uplatňovalo i dřevo. Prosazovaly se také figurální betlémy ve skříňkách a malované betlémy na dřevěných deskách. Na výrobě jesliček se podíleli architekti, freskaři, řezbáři či kostelní malíři.

Výstava nás zavede do doby, kdy křesťanské Vánoce ani zdaleka neprovázely zvyky, obyčeje a rituály, které známe dnes. Oslava Vánoc se odehrávala v kostele a patřila k vrcholům barokní zbožnosti našich předků.

Miroslav Jedlička, Český rozhlas 2


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2011/barokni-vanoce/

Citace:

muzeum: Barokní Vánoce. Muzeum Českého krasu [online]. 26.11.2011 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2011/barokni-vanoce/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.