Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Za barokem na Berounsku

Tipy | výlety za poznáním |

Zpestřete si návštěvu barokně zaměřených výstav v Jenštejnském domě také poznáním dalších památek nacházejících se v našem městě i blízkém okolí. Připravili jsme pro vás několik tipů pro procházky a výlety. Víte, kde se nachází ojedinělý oltář, proč dostala Plzeňská brána barokní podobu nebo kde bylo v 18. století ukrýváno Palladium země české? Na tyto a další otázky naleznete odpověď v tomto vydání.

Jenštejnský dům (Husovo nám. 87, Beroun) je nejstarší historicky doložený dům. Pochází z počátku 17. století, kdy jej po velkém požáru města nechal postavit  Jindřich Čížek z Jenštejna. Ozdobou fasády je renesanční portál z červeného mramoru a barokní štít. V muzeu se můžete těšit na tyto výstavy:

Jan Václav Spitzer (1711 – 1773) – 300 let malíře pozdního baroka

Do 19. února zde můžete navštívit barokně zaměřené výstavy. První a nejrozsáhlejší z nich představuje barokního umělce Jana Václava Spitzera. Nechte se unést barokem a ponořte se do příběhů, které jednotlivé obrazy vypráví. Spitzerovo dílo bylo odedávna považováno za přístupné a srozumitelné. Nevěříte? Přesvědčte se o tom do 19. února. Prohlédnout si můžete také dřevěné sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Barbory a Panny Marie Immaculaty, které výstavu doplňují.

Už 30. listopadu bude zahájena další výstava s názvem Barokní Vánoce. Ta nás zavede do doby, kdy křesťanské vánoce ani zdaleka neprovázely zvyky, obyčeje a rituály, které známe dnes. Oslava vánoc se odehrávala v kostele a patřila k vrcholům barokní zbožnosti našich předků.

Poslední z cyklu výstav bude představovat Život šlechticů a měšťanů na přelomu  17. a 18.  století.

Kašna se sochou sv. Jana Nepomuckého (Husovo náměstí, Beroun) se na Husovo náměstí vrátila v r. 2004. Je dílem místního kameníka Jana Slezáka, repliku sochy, jejíž originál z r. 1729 vystavuje Muzeum Českého krasu, vytvořil akademický sochaře Petr Vitvar.

Frišmanovský dům (Husovo nám. 89, Beroun) má dochovány valeně klenuté sklepy a upoutá svou barokní fasádou.

Plzeňská brána (Husovo náměstí, Beroun) je patrně nejstarší částí městského opevnění, svou gotickou podobu si však nedochovala. Po ničivém požáru v roce 1735 byla barokně opravena.

Kostel Zvěstování Panny Marie (Tovární, Beroun) je často nazýván Zábranský podle toho, že byl postaven za branami města. Vznikl v roce 1528 za času moru společně se hřbitovem. Původně pozdně gotický kostel byl však v průběhu třicetileté války zpustošen a časem zchátral natolik, že musel být zbourán, a v letech 1739 - 1744 byl postaven znova v barokní podobě. V interiéru zaujme netypický hlavní oltář z roku 1744, který nezdobí barokní obraz, ale pouze sochařská výzdoba od pražského řezbáře Ferdinanda Ublakera.

Kostel sv. Jakuba Většího (Seydlovo náměstí) vznikl patrně ve 13. století současně s městem a až do 16. století byl obklopen hřbitovem. V polovině 17. století byla přistavěna barokní zvonice.

Budova děkanství římskokatolické farnosti (Seydlovo náměstí) patří také mezi barokní památky. Stavba s pětiosým průčelím, členěná římsami a osazená okny se srdčitými mřížemi, nahradila na počátku 18. století původní gotickou faru.

Zámeček Na Ptáku (Na Ptáku, Beroun) zde stával odedávna. Kdysi patrný dvůr s polním hospodářstvím, z něhož do Berouna vycházely šosovní platy a farní desátek, byl v různém držení (Hyksů, Švíků, Mostníků, Preslů aj.) Konaly se tu výroční kratochvíle berounských měšťanů. Například „střílení ptáka“, t.j. velkého orla, sestaveného z prkének na vysokém stojanu. Bývalo tomu tak vždy po senosečích.

Kaple sv. Václava (Městský hřbitov, Beroun) je dne využívána jako obřadní síň.

Budova radnice (Husovo náměstí) s její dnešní pseudobarokní podobou tvoří dodnes dominantu města.  Radnice byla přestavěna podle plánu místního rodáka Františka Coufala r. 1903.

Zdroje textů: mesto-beroun.cz, Viktor Palivec: Vlastivědný průvodce Berounskem, Muzeum Českého krasu


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2011/za-barokem-na-berounsku/

Citace:

muzeum: Za barokem na Berounsku. Muzeum Českého krasu [online]. 10.11.2011 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2011/za-barokem-na-berounsku/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.