Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Zájemci o starožitné hodiny se sejdou v Berouně

Tip na výlet | 5. 12. od 17 hodin | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Výstavy starožitných hodin jsou mezi sběrateli a dalšími návštěvníky velmi oblíbené. Ještě větší pozornost poutají hodiny, které jsou doplněny zvonkohrami či pohybovými automaty. O těch nejzajímavějších bude 5. prosince od 17 hodin v Muzeu Českého krasu vyprávět Mgr. Miloš Klikar.

Ten je mimo jiné i autorem probíhající výstavy Hodiny ze Schwarzwaldu. Ta představuje výběr z jeho unikátní sbírky. Jejím základem jsou právě slavné „švarcvaldky“, tedy hodiny vyráběné od poloviny 17. století převážně z tvrdého dřeva a později i mosazi.

Při komentované prohlídce bude vyprávět, jak se dostal ke sbírání „švarcvaldek“ a představí množství historických hodin, z nichž některé jsou opravdovými unikáty. Poznáte například závěsné a skříňové hodiny, stroje s hracími píšťalovými mechanismy, tanečními figurkami, skleněnými zvonky a ciferníky s lidovým dekorem.

IMG_6815.JPG

Představeny budou také hodiny považované za vrchol řemeslné zručnosti. Označují se jako píšťalové a hrají různé melodie. Součástí mnoha těchto hodin jsou i různé pohyblivé figurky jako muzikanti či tanečníci. Tyto hodiny se začaly vyrábět asi od roku 1780, dále pak následovaly hodiny s různými pohyby znázorňující řemeslné výjevy (krejčí šije šaty, voják pochoduje na vartě atd.).

Nejcennější jsou různé astronomické hodiny a orloje ukazující více funkcí na jednom ciferníku. Orloje ukazují hodiny, dny v týdnu, měsíce, roky, znamení zvířetníku a také různé fáze měsíce nebo střídání slunce a měsíce (den a noc).

V rámci komentované prohlídky budou mít návštěvníci možnost vidět i některé hodiny v chodu. Zájemci mohou také případně požádat o radu při určování vlastních hodin.

Převzato z: http://www.novinky.cz/vase-zpravy/stredocesky-kraj/beroun/161-13970-nejen-sberatele-historickych-hodinovych-stroju-se-sejdou-v-beroune.html


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2012/zajemci-o-starozitne-hodiny-se-sejdou-v-beroune/

Citace:

muzeum: Zájemci o starožitné hodiny se sejdou v Berouně. Muzeum Českého krasu [online]. 3.11.2012 [cit. 24.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2012/zajemci-o-starozitne-hodiny-se-sejdou-v-beroune/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.