Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Zemřel Jiří Bezděkovský

| |

V pátek 31. října odešel na věčnost ve věku 94 let český houslista, někdejší koncertní mistr rozhlasových symfoniků Jiří Bezděkovský. Člověk, který skutečně naplnil celý svůj život hudbou.

Významný český houslista a pedagog, Jiří Bezděkovský, který se osobně znal s dirigentem Václavem Talichem, se se svým orchestrem představil v rámci 28. ročníku mezinárodního festivalu Talichův Beroun v roce 2010. Koncert s besedou se uskutečnil ve čtvrtek 7. října v 17.00 v Muzeu Českého krasu v Berouně. Některé skladby z koncertu i záznam povídání s panem Bezděkovským si můžeme připomenout zde.

Dlouholetý koncertní mistr Symfonického orchestru Československého rozhlasu se narodil 3. února 1920 v Praze, kde prožil dětství i většinu svého života. Berounsko a Beroun si ale oblíbil během svého působení v základní umělecké škole. Do důchodu odešel ze zdravotních důvodů v roce 1981, ale ani potom se hudbě nepřestal věnovat. Začal vyučovat v berounské ZUŠ. V Berouně také několik let hrával s komorním orchestrem pod vedením Milana Pospíšila. Pro tento orchestr Václav Talich instrumentoval několik skladeb.

Další informace o životě i díle Jiřího Bezděkovského poskytl pan Julius Zajac: http://juliuszajac.blogspot.cz/2012/01/jiri-bezdekovsky-houslista-jiri.html


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2014/zemrel-jiri-bezdekovsky/

Citace:

muzeum: Zemřel Jiří Bezděkovský. Muzeum Českého krasu [online]. 11.11.2014 [cit. 23.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2014/zemrel-jiri-bezdekovsky/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.