Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Matěj Warous a řemeslo perníkářské

Výstava | 22. 11. 2018 - 3. 3. 2019 | Autorská výstava historika MČK PhDr. Zdeňka Polanského představuje neznámou berounskou osobnost a zaniklé perníkářské řemeslo.

Od 22. listopadu bude k vidění nová výstava Matěj Warous a řemeslo perníkářské. Zachycuje neznámou osobnost Berouna 19. století, perníkáře Matěje Warouse (*1839) a vývoj dnes již zaniklého perníkářského řemesla.

Matěj Warous už záhy po svém vyučení došel k poznání, že klasické perníkářské řemeslo, jak se ho naučil od otce, nemá již v nastávající době budoucnost. S jedním zlatým v kapse a v oškubaném oblečení se vypravil z domu na dlouhou tovaryšskou cestu, aby zjistil, jak se vyvíjí jeho obor.

Prošel centra habsburské monarchie, pracoval v kavárnách a cukrárnách v Pešti, Vídni, Praze, Brně a Karlových Varech. Cestoval celkem 12 let a dosáhl velkého cukrářského mistrovství. Začal dodávat pro stůl emeritního císaře a českého krále Ferdinanda V. Dobrotivého, žijícího v Praze po své abdikaci v roce 1848 nebo pro bohaté lázeňské hosty ve věhlasném karlovarském cukrářství hotelu Hamburk.

V roce 1869 se opět usadil v Berouně, oženil se a stal se významným aktérem místního kulturního života. Byl však pohříchu špatným hospodářem a jeho podnikání příliš nevzkvétalo. Už následující generace cukrářů reprezentovaná berounskými Bohumilem Kozákem nebo Františkem Válkem velikostí svých provozů a množstvím zaměstnanců cukrářské řemeslo posunula zase o výrazný kus dál.

Vystaveny budou také autentické předměty jako dřevěné perníkářské formy, cukrářské nástroje atd. Výstava ukáže také další vývoj cukrářského řemesla směrem k moderní době.

Ve dnech 22. – 23. listopadu budou v časech 9 – 12 hod a 14 – 17 hod. jako doprovodný program probíhat perníkářské dílny. Těšte se na ukázky středověké výroby perníku pomocí dřevěných forem. Dopoledne pro školy (30 Kč), odpoledne pro veřejnost, nutno se objednat na tel. 311 624 101.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 22. listopadu 2018 od 17 hod. Autorem výstavy je historik Muzea Českého krasu PhDr. Zdeněk Polanský.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2018/matej-warous-a-remeslo-pernikarske/

Citace:

Vlastimil Kerl: Matěj Warous a řemeslo perníkářské. Muzeum Českého krasu [online]. 6.11.2018 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2018/matej-warous-a-remeslo-pernikarske/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.