Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

AKTUÁLNÍ VÝSTAVA: Kouzlo vánočního stromku

Vernisáž | 28. 11. 2019 - 5. 1. 2020 |

Až do Tří králů můžete v Muzeu Českého krasu vidět novou výstavu věnovanou tradici a historii zdobení vánočního stromku, jednoho z nejvýraznějších symbolů současných Vánoc. Jeho podoba, význam i rozšíření však doznaly v průběhu času mnoha proměn, se kterými vás seznámí výstava s názvem Kouzlo vánočního stromku.

Před cca 200 lety byl stromek velmi neobvyklou součástí vánočních tradic. První ozdobený vánoční stromek byl v Čechách doložen roku 1812, kdy ředitel Stavovského divadla Johann Karl Liebich připravil pro své přátele překvapení a společenskou atrakci. Pozval je k ozdobenému vánočnímu stromku, pod nímž na ně čekaly i drobné dárky. Významnou tradicí, která se českém, resp. československém prostředí objevuje po vzniku samostatného státu, jsou též tzv. vánoční stromy republiky, spojené s charitativní činností ve prospěch chudých a opuštěných dětí.

Vánoční stromek je opředen kouzlem, jímž se mohou nechat alespoň na chvilku unést i návštěvníci všech věkových kategorií, pro něž je připraveno v rámci výstavy mnoho lákadel, včetně působivé přehlídky vánočních ozdob nejrůznějších materiálů i tvarů.

Vernisáž výstavy, která je uspořádána ve spolupráci s Muzeem jižního Plzeňska v Blovicích, proběhLA ve čtvrtek 28. listopadu 2019 od 17 hod. v Jenštejnském domě, Husovo nám 87, Beroun. K vidění bude až do 5. ledna 2020.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2019/chystame-vystava-kouzlo-vanocniho-stromku/

Citace:

Vlastimil Kerl: AKTUÁLNÍ VÝSTAVA: Kouzlo vánočního stromku. Muzeum Českého krasu [online]. 13.11.2019 [cit. 16.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2019/chystame-vystava-kouzlo-vanocniho-stromku/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.