Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Po stopách Čechů ve světe

Přednáška | 18. listopadu 2021, 18 hod. |

Zveme vás na přednášku, která představí působení málo známých českých exulantů a emigrantů v zahraničí.

Víte, kdo po čtyři desetiletí držel rekord nejdéle sloužícího člena amerického Kongresu? Kdo založil operu na Novém Zélandu? Kdo byl hlavním vojenským poradcem a přítelem etiopského císaře? Kdo v Peru koupil pozemek, pod nímž archeologové odhalili bájnou starověkou hrobku s tunami zlata? Byli to naši krajané, kteří byli nuceni opustit domov a ve světě dokázali neuvěřitelné věci.

Historik a politolog Martin Nekola se tomuto tématu věnuje mnoho let, v zahraničních archivech nalezl řadu pokladů a především se potkal s inspirativními lidmi, na které bychom měli být náležitě hrdí, přitom o jejich zajímavých osudech často vůbec netušíme. Popularizační přednáška, doplněná o obrazovou prezentaci, se pokusí tuto mezeru částečně zaplnit. Součástí bude také představení knihy Po stopách Čechů na Novém Zélandu.

Cena: 40 Kč/dospělý, 20 Kč/dítě, 80 Kč/rodina.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2021/po-stopach-cechu-ve-svete/

Citace:

Vlastimil Kerl: Po stopách Čechů ve světe. Muzeum Českého krasu [online]. 1.11.2021 [cit. 20.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2021/po-stopach-cechu-ve-svete/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.