Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Advent v žebráckém muzeu

Program - Žebrák | |

výstava Perníčkové Vánoce v žebráckém muzeu

Vánoční výstava nabízí seznámení s perníkářským řemeslem a rovněž inspiraci pro vlastní vánoční cukroví. Ponořte se do vůně i rozmanitosti perníčků, tradičního vánočního cukroví. Vystaveny jsou historické dřevěné formy z muzejních sbírek, najdete zde také papírové perníkovky čili obrázky s tematikou čerta, Mikuláše i jiných postaviček používaných jako ozdoba dětských perníčků. Nechybí ani recepty a pohledy zapůjčené sběratelkou Ilonou Voráčkovou.

Vernisáž výstavy proběhne v sobotu 26. listopadu od 15 hodin, v rámci akce rozsvícení vánočního stromu na žebráckém náměstí. Otevřeno bude také o první adventní neděli 27. 11. v době 15-18 hodin.

Otevírací doba: 10 – 16 hod.

adventní víkendy 3. – 4. 12. / 10. – 11. 12. / 17. – 18. 12. 2022

a vánoční prázdniny 27. – 30. 12. 2022

Soutěž Žebrácký perníkář

V rámci výstavy probíhá soutěž o nejhezčí perníček. Vaše výtvory – upečené v rámci muzejního doprovodného programu nebo doma, opatřeny pořadovými čísly budou vystaveny a o vítězích soutěže rozhodnou sami návštěvníci muzea – hlasováním během prohlídky výstavy nebo při účasti na tvořivých dílnách. Autor perníčku s nejvyšším počtem dosažených hlasů obdrží titul Žebrácký perníkář a získá tematickou věcnou odměnu.

Zavítat můžete na doprovodný program a vyzkoušet si s námi pečení a zdobení perníčků:

30. 11. Perníčkování –  pečení z dřevěných forem 16 – 18 hod

10. 12. Perníčkování – pečení z dřevěných forem   13 – 16 hod

Vyzkoušejte si výrobu perníčků tradičním způsobem pod vedením pracovníků muzea pomocí replik dřevěných forem s různými motivy. Upečte si panenku, vojáčka či koníka, použité vzory vycházejí z tradičních lidových motivů inspirovaných předměty z muzejních sbírek a prezentovaných na výstavě Perníčkové Vánoce.

11. 12. Perníčkování – pečení a zdobení perníčků 13 – 16 hod.

Vyrobte si vlastní perníčkové ozdoby na stromeček, upečte si figurky, ozdobte si jednotlivé postavy a sestavte originální voňavý betlém.

16. 12. Perníčkování – pečení perníkového svícnu a ozdob na stromeček 16 – 18 hod

Vyrobte si perníčkový svícen nebo voňavou a chutnou ozdobu na vánoční stromeček libovolného tvaru a dekorace. Tipy a triky představí zájemcům lektorka Renata Šmídová. Přijďte a zkuste si upéci vlastní perníček pro ozdobu či na pochutnání.

Pečení perníčků spojené s komentovanou prohlídkou výstavy nabízíme i jako doprovodný program pro školy, objednávky termínů jsou možné u vedoucí muzea na telefonu: 601 374 251 nebo si lze návštěvu rezervovat emailem:horovice@muzeum-beroun.cz.

Městské muzeum v Žebráku

Náměstí 89

Žebrák


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2022/advent-v-zebrackem-muzeu/

Citace:

Vlastimil Kerl: Advent v žebráckém muzeu. Muzeum Českého krasu [online]. 24.11.2022 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2022/advent-v-zebrackem-muzeu/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.