Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Adventní programy pro veřejnost – Beroun, Žebrák Hořovice

Přehled akcí - Beroun, Žebrák, Hořovice | 27. listopadu 2022 – 8. ledna 2023 |

BEROUN

Muzeum Českého krasu

Husovo nám. 87

Beroun

27. 11. 2022 – 1. 1. 2023Společně tvoříme berounský betlém

Tvořivý program pro děti i dospělé, při kterém se stanete spolutvůrcem velkého betlému s berounskými motivy. Vytvořte si vlastní postavu a vystavte ji v betlému, který bude v muzeu k vidění po celý advent. Předlohy postav a kulisy betlému v podobě berounského náměstí vytvořila známá výtvarnice Lucie Suchá. Lze také objednat na tel. 311 624 101 jako program pro školy. Běžní návštěvníci si program mohou vyzkoušet bez objednání v rámci návštěvy muzea. Cena 50 Kč/osoba (včetně návštěvy muzea).

27. 11. – Adventní jarmark

9 – 16 hod.

Trhy s originálními rukodělnými produkty, které v běžných obchodech nekoupíte. Přijďte si do muzejního geoparku pořídit vánoční dárky – šperky, tašky, kabelky, oděvní doplňky, dekorace, svíčky, koupelové soli, dřevěné svícny apod. a nasát tvořivou atmosféru od vynalézavých tvůrců.

Vstup 10 Kč

3. 12. – Perníčkování v muzeu

14 – 17 hod.

K adventu patří vůně perníku. Přijďte si do Muzea Českého krasu ozdobit perníčky, pomůže vám s tím zkušená perníkářka Renata Šmídová.

Cena 50 Kč

4. 12. – Mikuláš v muzeu

14 – 18 hod.

Čerti, Mikuláš a andělé zvou všechny děti do Muzea Českého krasu! Celé muzeum se promění v nebe a peklo. Dveře pekelné otevře sám mocný Lucifer, za branami nebe děti přivítá Mikuláš a jeho andělé je odmění balíčkem plným dobrot. Dopoledne rádi přivítáme školní skupiny, odpoledne bude určeno pro širokou veřejnost. Na tuto velmi oblíbenou akci je nutné se předem objednat na tel.: 774 950 671 nebo na emailu daniela.dolezalova@ddmberoun.cz. Neváhejte se přihlásit – kapacita je omezená.

Cena 150 Kč/dítě, 1 Kč/doprovod. V ceně je zahrnut vstup na akci a mikulášský balíček, který děti na konci dostanou jako odměnu.

11. 12. – Vánoční čaje s bylinkářkou

14 – 17 hod.

Sestavte si vánoční zahřívací čaj z bylin plných slunce, letní léčivé síly a vánočního zahřívacího koření. Namíchá si ho bylinkářkou a lékárnicí PharmDr. Dagmar Váňovou v krásném prostředí historické lékárny v Muzeu Českého krasu v Berouně. Domů si odnesete vánoční čajovou směs, která vám zpříjemní adventní čas nebo se hodí jako originální vánoční dárek. Pracovat budete s lipovým květem, meduňkou, třezalkou, diviznou, měsíčkovým květem, růží či echinaceou.

Cena 60 Kč

17. 12. – Vizovické pečivo a andělíčci z korálků

14 – 17 hod.

Vyrobte si andělíčka z korálků s paní Stadlerovou nebo vánoční ozdobu s paní Šímovou. Držitelka označení „Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje“ vás seznámí s vizovickým pečivem. Jedná se o ojedinělou lidovou technikou, která od doby svého vzniku nezměnila materiál ani pracovní postup. Naučíte se, jak těsto na vizovické pečivo připravit a propracovávat a vytvoříte si vlastní ozdobu na stromeček.

Cena 50 Kč

18. 12. – Výroba svícnu

14 – 17 hod.

Přijďte si vlastnoručně vyrobit vánoční svícen z jablka, koření a sušeného ovoce, kterým si doma navodíte příjemnou vánoční atmosféru. Akce je vhodná i pro malé děti s doprovodem.

Cena 50 Kč

1. 1. – Novoroční pochod stezkou Vojty Náprstka – vstup za 1 Kč

9.30 hod.

Projděte se srdcem Českého krasu po nejstarší dochované turistické stezce v ČR a jako bonus navštivte berounské muzeum a zdejší novou výstavu Český kras a jeho lidé. Účastníci tradičního pochodu, organizovaného TJ Lokomotiva Beroun, mohou na Nový rok navštívit Muzeum Českého krasu za 1 Kč.

HOŘOVICE

Muzeum Hořovicka

Starý zámek

Vrbnovská 27

Hořovice

3. 12. – výstava Kouzlo vánočních ozdob

otevřeno 10 – 16 hod.

Zahájení adventní výstavy, která představí vánoční ozdoby našich předků. V rámci výstavy budou představeny unikátní vánoční ozdoby nejen z naších muzejních sbírek, ale i z kolekce bratrů Peklákových. Ti se ve své dílně specializují na výrobu moderních vánočních dekorací, ale zároveň vytvářejí repliky historických vánočních ozdob a lucerniček ze 60. let. Vystaveny budou různé tvary foukaných ozdob, ale i korálkové figurky z Poniklé, které jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Chybět nebudou ani papírové dekorace či repliky historických tvarů a námětů. Ozdoby budou k vidění i na nazdobených vánočních stromečcích, umístěných v celé expozici. Zároveň si budete moci některé z nich zakoupit a vyzdobit si s nimi svůj vánoční stromeček.

otevírací doba

víkendy 3. – 4. 12. / 10. – 11. 12. / 17. – 18. 12. / 7. – 8. 1. 2023 a vánoční prázdniny 27. – 30. 12. 2022

vždy: 10 – 16 hod

Tvořivý doprovodný program (výroba vánočních ozdob) pro školy. Skupiny se mohou objednat na tel: 601 374 251 nebo na horovice@muzeum-beroun.cz

2. 12  – výstava Kouzlo vánočních ozdob – vernisáž

Zahájení výstavy.

16.30 hod.

3. 12. – Workshop – výroba vánočních ozdob

13 – 16 hod.

Výroba vlastních korálkových a drátkovaných ozdob pod vedením lektorky Kamily Jíchové. Volba námětu vhodně inspirována výstavou – hvězdičky, andělíčci, zvonečky aj.

Vstupné 50 Kč

7. 12. – Česko zpívá koledy

17 – 18 hod.

Zapojte se do společného zpívání vánočních koled s Muzeem Hořovicka na nádvoří Starého zámku v Hořovicích. Tradiční celorepubliková akce s Deníkem začíná v 18 hodin a probíhá ve spolupráci se ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice. Před hudební produkcí jste od 17 hodin srdečně zváni na komentovanou prohlídku výstavy Kouzlo vánočních ozdob.

9. 12. – Vánoční koncert kytaristy Jana Matěje Raka

Přijďte se naladit na adventní čas za zvuku kytary a poslechu vánočních písní od klasického repertoáru (Ave Maria) až k lidovým koledám v podání kytaristy Jana Matěje Raka. Koncert pořádá Muzeum Hořovicka ve spolupráci se sborem Českobratrské církve evangelické, cena vstupenky je 150,-Kč. Předprodej vstupenek na www.goout.cz nebo na místě konání akce. Rezervace možná na tel. 601 374 251.

Místo konání:
modlitebna Českobratrské církve evangelické,
Valdecká ulice 408, Hořovice,
začátek v 19 hod.

18. 12. – Vánoční tvoření

13 – 16 hod.

Tvorba papírových ozdob rozličného tvaru a zdobení (malování) postaviček a zvířátek pod vedením zkušené lektorky Terezy Vlčkové. Během prohlídky výstavy Kouzlo vánočních ozdob získáte inspiraci pro originální motivy a můžete svými výtvory obohatit muzejní vánoční stromeček.

Vstupné 50 Kč

23. 12. – Předávání betlémského světla na Starém zámku v Hořovicích

14 – 16 hod.

Hořovičtí skauti poskytnou zájemcům plamínek betlémského světla, zapáleného v Jeruzalémě a rozšířeného mezi lidmi po celé Evropě. Přijďte si také s lucerničkou či svíčkou připálit světýlko a zapojte se do poselství této novodobé vánoční tradice. Během akce bude otevřena výstava Kouzlo vánočních ozdob v Muzeu Hořovicka.

ŽEBRÁK

Městské muzeum v Žebráku

Náměstí 89

Žebrák

Výstava Perníčkové Vánoce

otevírací doba

adventní víkend 26. – 27. 11. od 15 do 18 hodin

víkendy 3. – 4. 12. / 10. – 11. 12. / 17. – 18. 12. a vánoční prázdniny 27. – 30. 12. 2022
v čase 10 – 16 h.

Přijďte se ponořit do vůně i rozmanitosti perníčků – tradičního vánočního cukroví. Vystaveny budou historické dřevěné formy z muzejních sbírek, prezentovány budou také papírové perníkovky čili obrázky s tematikou čerta, Mikuláše i jiných postaviček používaných jako ozdoba dětských perníčků. Chybět nebudou ani recepty a pohledy zapůjčené sběratelkou Ilonou Voráčkovou. V rámci výstavy se uskuteční soutěž o nejhezčí perníček. Vaše výtvory – upečené v rámci doprovodného programu, nebo doma – budou opatřeny pořadovými čísly. O vítězích soutěže v jednotlivých kategoriích rozhodnou návštěvníci muzea – hlasováním při prohlídce výstavy nebo při účasti na doprovodném programu. Autoři vítězných perníčků získají titul Žebrácký perníkář 2022 a tematickou publikaci.

Tvořivý doprovodný program (Perníčkování) je určen pro školy. Skupiny se mohou objednat na tel: 601 374 251 nebo emailem na horovice@muzeum-beroun.cz

26. 11. – Perníčkové Vánoce – slavnostní vernisáž výstavy

15 – slavnostní vernisáž výstavy

15 – 19 – prohlídka výstavy a expozic muzea

Slavnostní otevření výstavy Perníčkové Vánoce se uskuteční v rámci kulturního programu k rozsvícení vánočního stromu na žebráckém náměstí. Akce ve spolupráci se ZUŠ a Kulturním klubem Žebrák.

50 Kč

30. 11. – Perníčkování – pečení z dřevěných forem

16 – 18 hod.

Vyzkoušejte si, jak připravovaly perníky naše prababičky. Výrobu perníčků tradičním způsobem pomocí replik dřevěných forem s různými motivy vám přiblíží muzejní pracovníci. Upečete si panenku, vojáčka či koníka, použité vzory vycházejí z tradičních lidových motivů, inspirovaných předměty z muzejních sbírek a prezentovaných na výstavě Perníčkové Vánoce.

50 Kč

10. 12. – Perníčkování – pečení z dřevěných forem

13 – 16 hod.

Vyzkoušejte si, jak připravovaly perníky naše prababičky. Výrobu perníčků tradičním způsobem pomocí replik dřevěných forem s různými motivy vám přiblíží muzejní pracovníci. Upečete si panenku, vojáčka či koníka, použité vzory vycházejí z tradičních lidových motivů inspirovaných předměty z muzejních sbírek a prezentovaných na výstavě Perníčkové Vánoce.

50 Kč

11. 12. – Perníčkování – pečení a zdobení perníčků

13 – 16 hod.

Vyrobte si vlastní perníčkové ozdoby na stromeček, upečte si figurky, ozdobte si jednotlivé postavy a sestavte si originální voňavý betlém. Účastníci se seznámí s technikami zdobení a s přípravou vhodné polevy i těsta.

50 Kč

16. 12. – Perníčkování – pečení perníkového svícnu a ozdob na stromeček

16 – 18 hod.

Vyrobte si perníčkový svícen nebo voňavou a chutnou ozdobu na vánoční stromeček libovolného tvaru. Tipy a triky představí zájemcům lektorka Renata Šmídová.

50 Kč

Změna programu vyhrazena.

Na berounském náměstí budou probíhat akce organizované městem Berounem https://www.berounsko.net/udalosti/berounsky-advent-2022/ a Městským kulturním centrem https://mkcberoun.cz/kalendar/detail/431.

Na dohled od muzea bude vánoční tržiště, kolotoč, kluziště, koutek se zvířátky a Ježíškova kancelář. Přijďte se ohřát a zabavit do Muzea Českého krasu.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2022/adventni-program/

Citace:

Vlastimil Kerl: Adventní programy pro veřejnost – Beroun, Žebrák Hořovice. Muzeum Českého krasu [online]. 18.11.2022 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2022/adventni-program/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.