Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Nově v prodeji – kniha Václav Talich: dopisy

Nová publikace v prodeji | listopad 2022 |

Muzeum Českého krasu vydalo novou publikaci Václav Talich: dopisy. Muzikolog PhDr. Milan Kuna, DrSc. v ní zpracoval rozsáhlou korespondenci tohoto dirigenta světového formátu, svým soukromým životem však dlouhodobě spjatého s Berounem. Kniha byla 4. listopadu 2022 slavnostně pokřtěna na berounské radnici.

O knize

Kniha představuje známého dirigenta v intimním světle prostřednictvím výboru z jeho rozsáhlé a často velmi osobní korespondence. „Z půldruhého tisíce korespondenčních sdělení, psaných Talichovou rukou, vybral muzikolog Milan Kuna 280 dopisů. Soubor publikovaných a bohatě okomentovaných dopisů postihuje nejdůležitější situace a osudové křižovatky Talichova života,“ říká Mgr. Jana Marečková, kurátorka MČK, která na vydání knihy spolupracovala.

Prostřednictvím těchto dopisů máme příležitost nahlédnout nejenom do Talichova vztahu k hudbě a dirigentské praxi, ale i k rodině, přírodě, přátelům a politické situaci. Zvláštní pozornost si zaslouží dopisy psané po Talichově zatčení a zdánlivé rehabilitaci v roce 1945, které mělo na Talichovu kariéru i zdraví zásadní vliv.  Autor v knize zpřístupňuje nejenom dopisy, které se v rámci pozůstalosti dostaly do sbírkového fondu muzea. Seznamuje také s písemnostmi, které pravděpodobně nikdy nebude možné vidět, protože dodnes zůstávají v rukou adresátů a jejich dědiců.

O autorovi

Milan Kuna (* 19. března 1932) je znám nejen jako autor rozsáhlé biografie o dirigentu Václavu Talichovi, ale také jako životopisec několika českých skladatelů. Jeho hlavní badatelský zájem se soustřeďuje na osobnost Antonína Dvořáka, jehož korespondenci dříve detailně zpracoval v rozsáhlém desetisvazkovém souboru. Kromě toho publikoval mnoho odborných knih a článků, působil jako vydavatel dokumentů a redaktor odborných periodik. Celkem napsal kolem 30 monografií a edic, 170 odborných statí, přes 200 hudebních kritik a dalších textů.

Knihu můžete koupit za 349 Kč na pokladně Muzea Českého krasu

Husovo nám. 87

Beroun


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2022/nove-v-prodeji-kniha-vaclav-talich-dopisy/

Citace:

Vlastimil Kerl: Nově v prodeji – kniha Václav Talich: dopisy. Muzeum Českého krasu [online]. 11.11.2022 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2022/nove-v-prodeji-kniha-vaclav-talich-dopisy/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.