Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstava Beroun: Jiří Vydra – Václav Talich, Spojeni hudbou

Výstava - Městská galerie Beroun | 19. 10.–17. 11. 2023 |

Muzeum Českého krasu výstavami připomíná letošní výročí 140 let od narození významného českého dirigenta Václava Talicha.


Jiří Vydra – Václav Talich, Spojeni hudbou

Městská galerie Beroun(Duslova vila, Politických vězňů 203)


Výstava představuje různá výtvarná zachycení Václava Talicha (busty, perokresby, akvarely, fotografie). Vystaveny jsou především cenné grafiky a akvarely Huga Boettingera, kterého pojil s V. Talichem osobní vztah. Kromě toho si můžete prohlédnout také portrétní snímek Václava Talicha pořízený známým fotografem Františkem Drtikolem. Dále bude k vidění také obraz berounského malíře Karla Patáka a samozřejmě také busty sochaře Jiřího Vydry.

Sochaře Jiřího Vydru a dirigenta Václava Talicha pojí víc než busta, na níž Jiří Vydra zachytil podobu Václava Talicha. Kurátorka výstavy Mgr. Jana Marečková říká: „Pro Václava Talicha byla hudba nikdy nekončícím hledáním. Proces, který není nikdy dokončen. Jedno provedení skladby je pouze nakročení na cestě, která vede stále dál. Hledání je charakteristické i pro dílo Jiřího Vydry. Cesta za portrétní bustou Václava Talicha je lemována mnoha pokusy a proměnami ve snaze o nalezení autentického výrazu. Podobně se o to snažil také Václav Talich v hudbě.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2023/vystava-beroun-jiri-vydra-%e2%80%93-vaclav-talich-spojeni-hudbou/

Citace:

Vlastimil Kerl: Výstava Beroun: Jiří Vydra – Václav Talich, Spojeni hudbou. Muzeum Českého krasu [online]. 1.11.2023 [cit. 8.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2023/vystava-beroun-jiri-vydra-%e2%80%93-vaclav-talich-spojeni-hudbou/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.