Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstava Žebrák: Vánoční zvyky a tradice

Výstava | 2. prosince 2023 – 7. ledna 2024 |

Městské muzeum v Žebráku

2. 12. 2023 – 7. 1. 2024

Letošní adventní výstava v prostorách žebráckého muzea přibližuje vybrané vánoční zvyky, které mnozí z nás dosud rádi praktikujeme a s nostalgií se k nim vracíme. Původem tyto tradice vycházejí z magie přírody, ale v současnosti jsou spojeny především s křesťanskou atmosférou vánočních svátků i lidovými obyčeji našich předků.

Na výstavě Vánoční zvyky a tradice v prostorách Městského muzea v Žebráku se seznámíte i se štědrovečerními zvyky a poté si je sami u slavnostní tabule vyzkoušíte. Ve vitrínách najdete ukázku betlémů z muzejních sbírek, pohlednice s dobovými recepty na cukroví, formičky na pečení či vánoční korálkové ozdoby z Poniklé, naší tradiční řemeslné výroby zapsané na seznamu UNESCO.

Víra a náboženství spojilo původně pohanské zvyky s činy svatých, a proto dnes dětem naděluje dárky Ježíšek a laskominy přináší svatý Mikuláš v doprovodu čerta a anděla. Osoba Mikuláše je spojena s reálnou postavou biskupa, který činil mnoho dobrých skutků a obdarovával chudé a potřebné. Zajímavý je také příběh svaté Barbory, patronky horníků či dělostřelců, s níž jsou spojeny větvičky třešní zvané barborky.

Jistě znáte rčení „Lucie noci upije, ale dne nepřidá“. I tato lidová moudrost se váže k období zimního slunovratu. Svátek připadající dnes na 13. prosince je spojen s osobou křesťanské světice svaté Lucie, patronkou slepců. Postavy bíle oděných dívek obcházely v minulosti příbytky a venkovská stavení při čemž kontrolovaly hospodyňkám úklid v domácnosti.

Také svatý Ondřej, původem rybář a jeden z Ježíšových učedníků, je v lidové kultuře spojen s věštbou svobodných dívek a chlapců na jejich budoucí partnerské štěstí. Proto je stal symbolickým patronem nevěst a jeho církevní svátek je slavený 30. listopadu.

S postavou svatého Štěpána, mučedníka z oblasti Jeruzaléma, je spojena zejména dětmi oblíbená koleda na druhý vánoční svátek. V knihách i zpěvnících často spojená s textem „Nesu, nesu koledu, upadl jsem s ní na ledu,…“

Tyto a další zvyky vám přiblíží probíhající adventní výstava.

Otevřeno:

Víkendy: 2.–3. 12. / 9. –10. 12./ 16. –17. 12. 2023 /6. –7. 1. 2024

Vánoční prázdniny 27. –31. 12. 2023

vždy v čase 10–16 hodin

Vernisáž v sobotu 2. 12. 2023 od 15 hodin

Po dohodě možno výstavu navštívit taky mimo uvedenou otevírací dobu.

Kontakt: horovice@muzeum-beroun.cz, telefon 601 374 251


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/11/2023/vystava-zebrak-vanocni-zvyky-a-tradice/

Citace:

Vlastimil Kerl: Výstava Žebrák: Vánoční zvyky a tradice. Muzeum Českého krasu [online]. 24.11.2023 [cit. 9.5.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/11/2023/vystava-zebrak-vanocni-zvyky-a-tradice/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.