Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Muzeum odkryje příběh pánské pracovny

Unikát | povídání o muzejních sbírkách |

Cyklus výstav, který nám představil barokní kresbu, malbu a tradice, již brzy uzavře poslední výstava s názvem Vstupujte tiše – příběh pánské pracovny 18. století. Ta nás přenese opět do minulosti a představí předměty spojené s životem šlechtice. Budete mít možnost „opatrně pootevřít dveře“ a nahlédnout do pokoje, jehož majitel se v něm za svitu svící a tikotu hodin mohl věnovat nejen práci, ale i odpočinku. Využijte této příležitosti a poznejte dobový nábytek a další doplňky, kterými si mohl majitel v 18. století svou pracovnu vybavit.

Dominantou pracovny byl zcela jistě sekretář s psací výklopnou deskou. Zpravidla byl bohatě intarzovaný ořechovou, javorovou či švestkovou dýhou a doplněný ozdobným kováním. V horní polovině bývalo vyčleněno místo pro uložení domácího oltáříku. Často bývaly sekretáře ukončeny plochou stříškou, aby bylo možné na ně umístit skříňkové hodiny.

Osmnácté století přichází skoro s univerzálním typem těchto hodin inspirovaných prací hodinářů z Vídně a Augšpurku. Stroje bývají umístěny v tmavě lakovaných zasklených skříňkách s vyklenutou římsou a mansardovou stříškou. Podle vkusu hodinářů jsou doplňovány mosaznými zlacenými ozdobami. Kvůli veliké nepřesnosti těchto hodin byly nezbytným doplňkem při jejich častém seřizování hodiny sluneční, přičemž některé z nich dokázaly určit čas s přesností na minuty. Jejich další nespornou výhodou byla nižší pořizovací cena a menší náchylnost k poškození, proto se s častým užíváním slunečních hodin setkáváme ještě na přelomu 18. a 19. století. Mezi přední konstruktéry slunečních hodin v Evropě se právem řadí i Johann Engelbrecht z Berouna, jenž zde působil v letech 1773–1807.

Existovaly také hodiny s přesnějším mechanismem, které však nebylo možné pro velkou citlivost stroje často stěhovat. Bývaly uloženy ve vysokých skříních kvůli ochraně těžkých závaží a dlouhého kyvadla a obvykle byly doplněny i hracím strojem, jenž dokázal kladívky do zvonků zahrát i několik melodií. Na výstavě uvidíte právě takové hodiny – jsou zdobeny vykládaným dřevem a mosazí, což ukazuje na vysokou řemeslnou hodnotu hodinového stroje.

Výstava představí také ukázky českého skla. To začalo vynikat počátkem 18. století nad do té doby bezkonkurenčním sklem benátským svou kvalitou a vysokou úrovní uměleckého zpracování. Ve sklárnách se vyráběly číšky, konvice i rozměrné poháry; ty se zpočátku zdobily malbou barevnými emaily a později rytými figurálními a ornamentálními dekory. K šíření slávy skla, podobného horskému křišťálu, přispěli i obchodníci, kteří české výrobky dováželi téměř do všech evropských zemí. Od šedesátých let 18. století rozšiřují sklárny svou produkci i o porcelán připomínající mléčné sklo, jež byl zdoben rokokovými rozvilinami.

Součástí pracovny byla i část s pohodlnými bohatě vyřezávanými čalouněnými křesly, ve kterých bylo možné se věnovat čtení knih nebo hraní her. Atmosféru pokoje dokreslovaly rodové portréty či malby s historickými náměty. Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží 18. ledna v 17 hodin a potrvá do 4. března 2012 a je tak poslední doprovodnou výstavou rozsáhlého projektu, který představuje dosud nevystavované Spitzerovy obrazy.

Výstava Jan Václav Spitzer (1711-1773) – 300 let malíře pozdního baroka však prezentuje i další zajímavosti. Poznejte legendu o sv. Václavu a pátrejte, kde všude zanechal stopu jeho medailon neboli Palladium země české. Seznamte se s příběhem o sv. Ivanovi, jenž získal od sv. Jana Křtitele kříž, který ho ochraňoval před pokušením. Odkryjte tajemství rodiny Wunschwitzů, která se zasloužila o vybudování první sochy sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě. Výstavu Jan Václav Spitzer – 300 let malíře pozdního baroka můžete navštívit do 19. února.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/12/2011/muzeum-odkryje-pribeh-panske-pracovny/

Citace:

muzeum: Muzeum odkryje příběh pánské pracovny. Muzeum Českého krasu [online]. 29.12.2011 [cit. 26.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/12/2011/muzeum-odkryje-pribeh-panske-pracovny/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.