Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Nově v prodeji – kniha „Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna

Nová publikace v prodeji | únor 2023 |

Muzeum Českého krasu vydalo novou knihu „Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna“. Jedná se o dosud nezpracované paměti berounského řemeslníka, které nesou podtitul „Vzpomínky cukráře a ochotníka“. Editorem publikace je PhDr. Zdeněk Polanský.

O knize
Cukrář, ochotník, dramatik a cestovatel, a především berounský patriot a český vlastenec Matěj Waraus (1839-1911) po sobě zanechal barvité vzpomínky. Zachycuje v nich roky dětství, mládí a počátky profesní dráhy. Velký prostor věnuje příběhům, které se mu udály na jeho tovaryšských cestách po mocnářství. Nevyhýbá se ani mladickým milostným dobrodružstvím. Sleduje svou velkou dřívější volnost a vzestup od mladého vyučence a cukrářského pomocníka k dobře hodnocenému a žádanému cukráři a dílovedoucímu. Tak Matěj Waraus, v době psaní svých Spisů a zápisků provozovatel cukrářského kiosku na Plzeňském předměstí v Berouně, vzpomíná na svá dětská léta, revoluci 1848, na své profesní začátky v Pešti, Vídni, Brně a Karlových Varech. S rozechvěním se zaměřuje na své politické a kulturní probuzení, na vlastní slovesnou tvorbu a počátky činnosti ochotnického herce a dramatika.

O autorovi

Zdeněk Polanský  (* 1986) působil jako vedoucí odborného oddělení Muzea Českého krasu. Od roku 2019 vede Městské muzeum Horažďovice. Věnuje se hospodářské a společenské modernizaci české periferie na přelomu 19. a 20. století. V roce 2018 připravil pro berounské muzeum výstavu Matěj Warous a řemeslo perníkářské.

Můžete se dozvědět mnoho zajímavých informací o dětství Matěje Warause – např. jak se mělo v polovině 19. stol. slušně žebrat, jak se žilo perníkáři s celiakií, jak se místní dívali na queer děti nebo na co všechno berounské děti poloviny 19. století používaly střelný prach. Paměti mj. obsahují dosud neprezentovanou reflexi revoluce 1848 (ustavení národní gardy, povstání, agitace, pokus o účast na bojích v Praze, tažení tetínských sedláků). Největší část ale Waraus věnuje svým vandrům, to je, troufám si říci, unikátní záležitost. Ale především, mimo jakoukoliv suchou analýzu, se jedná o text plný vtipných anekdotických vyprávění. Kde a koho na cestě okradl, kde se pozvracel, s kým se popral, s jakými podivíny sdílel cestu nebo koho na cestě potkal… Jsou zde popsány dokonce počátky jeho milostného života,“ přibližuje Zdeněk Polanský obsah knihy.

Knihu je možné zakoupit za 249 Kč v Muzeu Českého krasu a jeho pobočkách (Beroun, Žebrák, Hořovice).

Křest knihy proběhl 23. února 2023 od 17 hod. v Jenštejnském domě, Husovo nám. 87, Beroun.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/12/2022/krest-knihy-spisy-a-zapisky-mateje-warause-z-berouna-vzpominky-cukrare-a-ochotnika/

Citace:

Vlastimil Kerl: Nově v prodeji – kniha „Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna. Muzeum Českého krasu [online]. 21.12.2022 [cit. 23.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/12/2022/krest-knihy-spisy-a-zapisky-mateje-warause-z-berouna-vzpominky-cukrare-a-ochotnika/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.