Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Výstava dřevěných lidových hodin bude brzy uložena do depozitáře

Tip | víkendový výlet | Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Výstava, připravená ve spolupráci se sběratelem Mgr. Milošem Klikarem, představující umění lidových hodinářů z Německa i Čech bude naposledy k vidění již tuto neděli 10. března. V tomto týdnu mají tedy návštěvníci poslední možnost seznámit se s nejstaršími lihýřovými hodinami, hracími stroji i figurálními automaty.

V úvodu je nutné objasnit termín Schwarzwald. Jde o oblast v jihozápadní části Německa, kde se v 2. polovině 17. století začaly vyrábět celodřevěné hodiny. Odtud se posléze jejich výroba rozšířila i do dalších zemí, nicméně jejich název zůstal zachován a jako švarcvaldky je známe dodnes. Setkat se můžeme i s označením lidové hodiny, nicméně ani to není zdaleka přesné, protože výroba těchto hodin se velmi brzy rozvinula ve specializovanou řemeslnou výrobu.

Koncepce výstavy „proti proudu času“ dává možnost seznámit se nejprve s běžnou hodinářskou produkcí 2. poloviny 19. století. Tedy výrobou malých hodin (Jockele, Miniaturuhr) a nástěnných hodin s ciferníkovou deskou tlačenou z mosazného plechu. Zvláště zajímavé jsou „mrkačky“, tedy ciferníky s portréty doplněné o mechanismus pohybu očí spojený s kyvadlem.

Na konci chodby pak nejen hodinářští nadšenci uvítají interaktivní koutek, kde je možné si přehrát vystavené hodiny v chodu. Na videu zde můžete vidět například již zmiňované mrkačky, ale i hodiny s dalšími pohyby – vojákem „na vartě“, zvoníkem, apoštoly, kukačkou a dále stroje doplněné zvonkohrami či píšťalami. Velkou vzácností jsou zde například hodiny s jedlíkem knedlíků (Knodelfresser).

Na chodbu navazuje výstavní sál, který návštěvníkům představuje vzácnější stroje postupně od 1. poloviny 19. až do poloviny 18. století. Hned prvním exponátem je složitý orloj se dvěma kukačkami, kohoutem, dvanácti apoštoly, lakomcem a smrtkou. Vzhled hodin je volně inspirován Staroměstským orlojem a vznikl v Čechách.

Významnou částí výstavy jsou hodiny s pohyby (Automaty). Vedle hodin se zvoníky a ševcem spravujícím boty upoutají jistě i kukačky. Nejstarší z nich, typické svou velkou malovanou kukačkou, jsou z období kolem r. 1730. Střed místnosti doplňují hodiny hrací se skleněnými i kovovými zvonky a píšťalovými mechanismy, jejichž hru si zde můžete poslechnout.

V závěru výstavy jsou nejstarší ukázky polodřevěných a celodřevěných hodin. Polodřevěné hodiny z konce 18. století reprezentují stroje s kotvovým krokem a kyvadlem umístěným vzadu, ale i s kyvadlem předním tzv. caplem. Představeny jsou i různé způsoby zdobení ciferníků malbou na dřevěné desce, zvláště typickým dekorem jablíčkové růže (Apfelrose), podmalbou na skle nebo vzácně dochovaným tištěným kolorovaným ciferníkem na papíře.

Mezi nejvzácnější exponáty patří celodřevěné hodiny z druhé poloviny 17. století z oblasti Schwarzwaldu. Mají jen jednou ručičku a vodorovně uložené vahadlo (lihýř) umístěné v horní části jednoduché dřevěné konstrukce. Jedním z posledních exponátů, které by jistě neměli uniknout očím návštěvníka, jsou celodřevěné podlahové hodiny s bitím do kovového zvonku. Mají ciferník s podmalbou na skle a vyřezávanými ručičkami. Tento exponát může svým precizním zpracováním potvrzovat domněnku, že první celodřevěné hodiny vznikly u nás a začaly být posléze hodináři z Německa napodobovány.

Mohlo by Vás také zajímat:

Muzeum rozezní dřevěné lidové hodiny

O sbírání „švarcvaldek“ a výstavě v Berouně

Zájemci o starožitné hodiny se sejdou v Berouně

Umění hodinářů ze Schwarzwaldu

Vývoj a výroba lidových hodin ve Schwarzwaldu a u nás

Reportáž o výstavě hodin v České televizi

Hodinářským tovaryšem v Berouně

Starožitné poklady z obchodů i aukcí v muzeu


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2013/vystava-drevenych-lidovych-hodin-bude-brzy-ulozena-do-depozitare/

Citace:

muzeum: Výstava dřevěných lidových hodin bude brzy uložena do depozitáře. Muzeum Českého krasu [online]. 4.3.2013 [cit. 19.4.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2013/vystava-drevenych-lidovych-hodin-bude-brzy-ulozena-do-depozitare/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.