Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Geovědní webináře pro vyučující

Bezplatné webináře | |

Muzeum Českého krasu v Berouně pomáhá školám a zve vyučující přírodovědných předmětů na bezplatné webináře plné tipů na praktické aktivity při on-line výuce geologických témat.

Pojďte si s naším muzejním geologem malovat na on-line tabulích pohyby světadílů, pozorovat a zakreslovat do fotografií geologické jevy a procesy, vyzkoušet kvízy, ankety i další úkoly a celkově poznat řadu logických vztahů v geologických vědách. Učebnice nechme na chvíli stranou a pojďme se zamýšlet a objevovat.

S muzejním geologem si prakticky vyzkoušíte, jak hromadně aktivně zapojit žáky a studenty do on-line výuky, nechat je poznávat geologii v souvislostech a rychle získávat zpětnou vazbu případně důkazy o pochopení učiva a naplnění učebních cílů.

Účastníci webinářů získají elektronické podklady, aby si mohli aktivity prakticky vyzkoušet i se svými žáky.

1. Desková tektonika, deformace v zemské kůře a vnější geologické děje

Vyzkoušíme si praktické kreslení na on-line tabuli směřující k pochopení deskové tektoniky a poznání souvislostí – vznik a zánik moří i oceánů, kolize kontinentů a vznik pohoří. Navážeme zákresy do fotografií, na kterých se naučíme poznávat různé typy deformací a propojíme si je se směry působení tlakových sil a deskovou tektonikou. Prostřednictvím zákresů na on-line tabuli se následně naučíme rozlišovat základní vnější geologické procesy.

Více informací, volné termíny a přihlášení

Příklady on-line aktivit při výuce geologie

2. Horniny a související geologické procesy

Praktické aktivity směřují k logickému a systematickému uvažování při výuce hornin a souvisejících geologických procesů včetně sopečné činnosti. Účastníci získají i přehledné tabulky hornin, na kterých mohou s žáky cvičit například i práci s informacemi. U hornin nebude chybět ani krátký pohled do světa kamenů, jak ho vidí děti v oblíbené hře Minecraft – ukážeme si geologický profil přímo ve hře, porovnáme jej skutečností a dáme si nějaký tip i pro zapojení do výuky.

Více informací, volné termíny a přihlášení

Vzdělávací, konzultační a diskusní webinář pro vyučující geovědních témat

V návaznosti na vzdělávací webináře zaměřené na výuku geovědních témat nabízíme pro zájemce také konzultační a diskusní webináře, na kterých zkrátíme výkladovou část a dáme více prostoru na dotazy, které mohly vyplynout po praktickém vyzkoušení metod z předcházejících webinářů.

Více informací, volné termíny a přihlášení


Lektor webinářů: Mgr. Pavel Bokr

Jako muzejní geolog a vzdělávací pracovník v Muzeu Českého krasu v Berouně již několik let připravuje geologické vzdělávací programy, které realizuje v muzeu, při terénních exkurzích i přímo ve školách.

Při práci s dětmi se věnuje například sopečné činnosti, zkamenělinám a jejich sběru, rýžování, objevování pradávné minulosti z indicií v horninách i nerostným surovinám. Do programů zapojuje i výtvarné aktivity.
Krátká videoukázka: https://www.youtube.com/watch?v=eMivU5x30ZM

Od roku 2019 také vyučuje přírodovědné předměty na základní škole. Své materiály a tipy z pedagogické praxe začal veřejně sdílet i na osobním blogu https://blog.geoucitel.cz/

„Pro distanční výuku geologie jsem hledal takové aktivní činnosti, ze kterých by žáci bez delšího vysvětlování jednoduše pochopili základní geologické principy a vztahy a které by případně poskytly důkaz o jejich pochopení. Rád se s vámi podělím o své nápady, které jsem již vyzkoušel v praxi.“

Možnost zasílání upozornění na další akce pro vyučující geologie:

Chcete-li být upozorněni na další akce Muzea Českého krasu pro učitele geologie, můžete se zaregistrovat k
e-mailovému odběru novinek. Pro tento účel máme samostatný mail list, aby vám nechodily nesouvisející pozvánky. Zaregistrovat se můžete pod jedním z následujících odkazů (podle vašeho zájmu):

Pokud chcete upozornění jen na akce pro učitele geologie
- Učitelé geologie i mimo region: http://nl.muzeum-beroun.cz/?info=GUC
- Učitelé geologie Barrandien (včetně akcí s osobní účastí v Berouně): http://nl.muzeum-beroun.cz/?info=GUB

Pokud chcete upozornění na akce pro učitele geologie + všechny další geologické akce muzea
- Učitelé geologie i mimo region: http://nl.muzeum-beroun.cz/?info=GEO,GUC
- Učitelé geologie Barrandien (včetně akcí s osobní účastí v Berouně): http://nl.muzeum-beroun.cz/?info=GEO,GUB

Další informace o geovědních akcích muzea:

Muzejní geovědní facebook: https://www.facebook.com/geoparkbarrandien
Nabídka geovědních akcí na internetových stránkách muzea:
http://muzeum-beroun.cz/category/clanky/animace/skoly/
http://muzeum-beroun.cz/geologicke-exkurze/


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/03/2021/geovedni-webinare-pro-vyucujici/

Citace:

Pavel Bokr: Geovědní webináře pro vyučující. Muzeum Českého krasu [online]. 9.3.2021 [cit. 29.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/03/2021/geovedni-webinare-pro-vyucujici/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.