Muzeum Českého krasu v Berouně | http://muzeum-beroun.cz

Tip pro návštěvu muzea i jeho okolí

výlet po okolí | |

Muzeum Českého krasu, p.o. /www.muzeum-beroun.cz/ sídlí v jedné z nejstarších budov lemujících berounské náměstí v centru města. Dá se říci, že náměstí a jeho blízké okolí je srdcem Berouna, a to nejen co se dochovaných architektonicky zajímavých staveb týká, ale i kulturního dění a služeb. Navzdory stále se rozrůstající infrastruktuře si berounské náměstí dodnes zachovalo kouzlo minulosti a z velké části i svůj původní tvar a vzhled. Je to dáno tím, že středověký Beroun byl vystavěn na obdélném půdorysu a ze všech čtyř stran byl obehnán hradbami, které patří k nejzachovalejším v České republice. Součástí těchto hradeb byly kromě již zbořených bašt také do dnes stojící dvě strážné brány /Plzeňská a Pražská/, které lze navštívit.

Jak již bylo řečeno, berounské náměstí je bezpochyby místem s historicky zajímavou minulostí. Kromě památných budov, mezi které patří berounská radnice, štítové domy, kostel sv. Jakuba, Duslova vila, naleznete na náměstí množství restaurací, kavárny, hotely, banky, obchody i park a příjemné venkovní posezení jak v předzahrádkách restaurací, tak pod stromy a na lavičkách v pěší zoně náměstí. Krásná jsou také zákoutí starých uliček „Biřické“ a „Hornohradební“ či „Slapské“, které si dodnes zachovaly ráz minula a k některým z nich se váží i pověsti. Odpočinek naleznete s dětmi také na městské hoře u medvědária, kde je také městská rozhledna.

Město Beroun je obdivuhodným místem pro milovníky přírody a geology se zájmem o Český kras. Okolí města i samotné centrum je velmi dobře turisticky značeno a po turistických značkách se z Berouna můžete vydat Českým krasem po naučných stezkách kolem Koněpruských jeskyní, Sv. Jana pod Skalou, skanzenu Solvayovy lomy, nebo do Chrustenické šachty. Populární se stává tzv: geo-caching, který má v našem regionu několikeré zastoupení v podobě ukrytých „keší“. (jednu naleznou zájemci i v našem muzeu)

Do Berouna se návštěvníci dostanou velmi snadno. Kolem města byl vybudován obchvat dálnice D5 spojující Prahu a Plzeň, čímž se město stává velmi snadno dosažitelné z obou těchto směrů přímým sjezdem z dálnice do centra města. Do Berouna se dostanete také vlakem a autobusem. Spojení jsou četná ve směru Praha, Rakovník, Plzeň přičemž autobusové i vlakové nádraží jsou nedaleko centra města v rozmezí 10 – 15 minut pěšky z náměstí. Také pro cyklisty a pěší je Beroun a jeho okolí vhodným místem. Nově zbudovaná cyklostezka „Po stopách českých králů“ je hojně využívána především v letní sezoně a spojuje směry Praha – Křivoklátsko. Po celé délce cyklostezky je možno využít vlakového spojení. Cyklisty nejvyhledávanější zastávky jsou např: Berounské náměstí, Srbsko a srbské skály, Sv. Jan pod Skalou, hrad Karlštějn. Ve směru Rakovník bývá velkým lákadlem zámek v Nižboru, nově otevřená restaurace Zastávka na vlakovém nádraží v Nižboru herce Tomáše Hanáka, strádonické Opidum (pozůstatky keltského opevnění). Z Nižbora je vlakové spojení cyklisty využíváno k přemístění se do Křivoklátu. Cílem bývá hrad Křivoklát a nádherné křivoklátské vyhlídky. Pokud nepřijedete na vlastním kole, můžete využít půjčovnu kol a cyklo příslušenství Šírer v centru Berouna. Jinou možností pohledu na krásnou přírodu berounska je z koňského hřbetu. Využít můžete služeb Ranče u Kotvy Lodenice, jízdárny v Kozolupech.

Sportovní areály v Berouně a okolí jsou zastoupeny mnoha sporty. Návštěvníci si mohou vybrat dle sezony z krytých sportovišť nebo těch pod širým nebem z bohaté nabídky. Beroun golf resort, Golf resort Karlštejn, squash, tenis, plavecký komplex Tip sport- laguna, fit centra (fitnes TYRAN), bowling, vyjížďky na koních, bruslení. Sportovní vyžití pro děti nabízí Trampolíny Beroun, dětské hřiště u Medvědária na Městské hoře, dopravní hřiště (u autobusového nádraží), cyklostezka. Jako tip na příjemně strávený den s dětmi uvádíme výlet do Křivoklátu do Rekreačně naučného areálu Křivoklát-Lesní hřiště, kde lze i v parném létě strávit příjemný den.

Kde nás najdete, jak se k nám dostanete a co v okolí naleznete…

KONTAKT – Muzeum Českého krasu, Husovo náměstí 87, Beroun |311 624 101 |www.muzeum-beroun.cz | info@muzeum-beroun.cz

AUTEM – Beroun leží v přímé blízkosti dálnice D5 spojující hlavní města Praha (37 km) a město Plzeň (68 km).

PARKOVÁNÍ – V centru města je hned několik placených parkovišť. Ceny se pohybují od 10 do 40 kč za hodinu. (víkendy jsou zdarma) Nejbližší se nachází hned na náměstí, kde můžete zastavit přímo u budovy muzea. Ostatní parkoviště v centru jsou vzdálená několik desítek metrů.

VLAKEM – Z vlakového nádraží se do muzea dostanete velmi snadno příjemnou procházkou do 15 minut chůze. Vlakové spojení do Berouna je dobře zajištěno ze směru Praha (ze st. Praha hl. n., st. Praha-Smíchov), Rakovník, Plzeň (ze st. Plzeň hl. n.).

AUTOBUSEM – Autobusové nádraží se nachází na břehu řeky Berounky vzdálené od muzea přibližně 15 minut chůze. Cestou z nádraží  a přechodem lávky pro pěší přes řeku Berounku se dostanete k jednomu z nejstarších částí městského opevnění.  Odtud je do muzea už jen několik desítek metrů.

VOLNÝ INTERNET – Je poskytován knihovnou Muzea Českého krasu. Počítač je dostupný v otvírací době na pokladně muzea.

CYKLISTÉ A ZAVAZADLA V MUZEU – Dobrou dosažitelnost města zajišťuje nová cyklostezka „Po stopách českých králů“. Vede po břehu řeky Berounky a přímo kopíruje břeh u autobusového nádraží, odkud je pouze 15 minut chůze do muzea. Cyklisté si mohou v našem muzeu kola uschovat (v případě většího poštu kol nutno dojednat předem). Doporučujeme také vlastní zámky. Dále nabízíme k využití uzamykatelné boxy na pokladně muzea. Větší zavazadla je možné nechat v zázemí pokladny, které není návštěvníkům přístupné a je pod dozorem v bezpečné zóně.

ZVÍŘATA VÍTÁNA – Vezměte s sebou bez obav i vaše pejsky. Prohlídku můžete absolvovat společně.

MUZEUM S KOČÁRKEM – Uložení je možné v hlídaném prostoru vstupní haly nedaleko pokladny. K uschování zavazadel mohou rodiče využít uzamykatelné boxy. Z důvodu bezpečnosti exponátů není možné prohlídku s kočárkem absolvovat.

ZÁZEMÍ PRO MAMINKY – K potřebě maminek je připraven přebalovací pult, čistící a hygienické potřeby. Snažíme se o to, aby si návštěvu muzea mohla užít celá rodina a proto jsme pro maminky připravili i kojící koutek, který mohou v soukromí využít. Pro ohřev dětských jídel ve skleničce mohou maminky požádat obsluhu pokladny. Malé občerstvení či odpočinek je možný také ve vstupní hale.

BARIÉRY V MUZEU – Prostory muzea se nacházejí v jednom z nejstarších dochovaných domů v Berouně. V současné době je pro pohybově handicapované návštěvníky první patro muzea nedostupné. Rádi bychom vyhověli požadavkům všem návštěvníkům, a proto si v pokladně muzea mohou handicapovaní prohlédnout fotodokumentaci expozic nebo nevidomí vyslechnout výklad a popis průvodce. Z technických důvodů doporučujeme domluvit návštěvu přízemí muzea a expozice Geopark Barrandien předem.

RESTAURACE – V těsné blízkosti muzea se nachází několik restaurací, kaváren i fast-food. Nejblíže budově muzea se nachází restaurace Český dvůr a čínská restaurace. Jen několik desítek metrů dále naleznete restauraci a pizzerii Carino, dále restauraci U Aleny a v malebné uličce sousedící s muzeem se nachází mexická restaurace. Další restaurací v centru města je Restaurace u Hradeb nebo Black Dog Cantina vyhlášená americkou kuchyní. V letních měsících je na náměstí množství stánků s dobrou zmrzlinou a studenými nápoji. V Hornohradební ulici se nachází i cukrárna a v blízkosti Plzeňské brány fast-food v příjemné provozovně. Všechny restaurace nabízejí polední menu a v letní sezoně venkovní posezení většinou přímo s výhledem na malebné náměstí.

SLUŽBY (pošta, bankovní domy a bankomaty) – Jen pár desítek metrů v pěší zóně naleznete budovu pošty, která je dobře dosažitelná pěšky z berounského náměstí. Z bankovních domů v blízkosti muzea nabízí své služby IPB, KB a to přímo na berounském náměstí. Přímo na berounském náměstí naleznete bankomaty ČSp, IPB i KB.

SPORT (fit-centra, bruslení, vodní svět, in-line dráha a cyklisté, bowling, tenis, squash)

V blízkém okolí muzea se nachází jedno z největších fitnes center v Berouně – „Fitnes Tyran“, další fit-centrum naleznete v budově MEDICENTRA. Nedaleko centra na břehu řeky naleznete areál krytého bazénu s tobogánem a dětským brouzdalištěm, který je jen pár kroků od zimního stadionu, kde probíhají nejen hokejové zápasy mužstva „Berounští medvědi“, ale v době mimo tréninkový čas je stadion volně přístupný veřejnosti. V těsné blízkosti centra města se nachází in-line dráha, která je situovaná na břehu Berounky a navazuje na cyklostezku „Po stopách českých králů“. V centru města si můžete zahrát i bowling. Tenisové a squashové hřiště v Berouně naleznete hned na několika místech. Vždy je však lepší si sportoviště předem rezervovat.

UBYTOVÁNÍ – V centru je několik ubytovacích zařízení. V přímé blízkosti se nachází Hotel Český dvůr, dále pak Penzion Berona, Hotel Parkán, Hotel Verona Mea, Hotel Venedik a Apartmánový dům Puk. Většími komplexy jsou Best Western Hotel Grand a Hotel Na Ostrově.

AKTIVITY PRO RODINY S DĚTMI I ŠKOLNÍ SKUPINY

Stálý doprovodný program v muzeu

  1. 1. Zábavu i poučení naleznete s dětmi v muzejní bedýnce

Poznejte spolu s dětmi vybrané exponáty i výstavy více aktivně. I v roce 2014 přizpůsobujeme výstavy dětským návštěvníkům. Již nyní se můžete s dětmi zapojit. V expozicích muzea jsou rozmístěny muzejní bedýnky plné množství úkolů, vystřihovánek a omalovánek. Prohlédnete si opravdové zkameněliny dávných živočichů a zároveň si je budete moci vystříhat, složit či vybarvit a odnést si je domů. Pokud se budete chtít s vaším výtvorem vyrobeným v muzeu pochlubit paní pokladní, získáte od ní i malý dárek. Přejeme mnoho zdaru při zábavném objevování historie.

Program v muzeu si můžete zpestřit také návštěvou Geoparku Barrandien, kde jsou připraveny drobnější pohybové aktivity (střelba míčkem na medvěda, lovení trilobitů z kádě, střelba na maketu kance nebo křižáckého válečníka.

Doprovodné programy, na které je třeba se objednat

(tel. 739 832 876, vzdelavani@muzeum-beroun.cz – objednávejte vždy s 14 denním předstihem)

  • Program březen 2024
    , 1.3. - 31.3.2024 | Na březen jsme si pro vás připravili řadu zajimavých aktivit. Těšit se můžete bylinkářskou vycházku, akce o jarních prázdninách a Velikonocích a na nové sezónní výstavy na našich pobočkách.
  • Programy pro školy a dětské skupiny (1. pololetí 2024)
    , | Přinášíme vám aktualizovaný katalog programů na objednávku pro školní a dětské skupiny. Současně na rok 2024 připravujeme nové vzdělávací programy například k výstavě Český kras a jeho lidé. Katalog programů ke stažení:
  • Mikropaleontologický program
    Program pro školy, říjen 2023 | Školám a skupinám nabízíme novinku z našich edukačních programů: Mikropaleontologický program Anotace Fascinující svět zkamenělin a minerálů pod mikroskopem. Co žije v současném plážovém mořském písku? A co žilo v podobném písku v prvohorách před 410 miliony let? To všechno ukážeme dětem pomocí moderní techniky (binokulární...
  • Edukační programy středočeských muzeí a galerií
    Katalog vzdělávacích programů, | Muzea a galerie nejsou jen prostorem pro výstavy a expozice, ale také místem moderního vzdělávání. Za spolupráce Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Středočeského kraje a příspěvkových organizací v oblasti kultury vznikl katalog obsahující téměř 300 programů nabízených těmito organizacemi v rámci neformálního vzdělávání školám a...
  • Programy pro školy
    Přehled programů na objednávku, 2022 | Muzeum Českého krasu nabízí školám a skupinám řadu geologických, vlastivědných, historických a tvořivých programů. Uskutečnit se mohou v muzeu, v terénu nebo přímo u vás ve škole. Přesný program jsme vždy schopni přizpůsobit věku vašich žáků. Cena se odvíjí od délky a náročnosti programu a...
  • Tvořivý doprovodný program výstavě Krajinou Krasu
    Pro školy, březen - květen 2022 | Tvořivý doprovodný program k probíhající obrazové výstavě Krajinou Krasu, která představuje přírodu CHKO Český kras očima umělců a dětí: O PROGRAMU: Při doprovodném programu se s žáky zamyslíme nad tím, jak lidé krajinu vnímali v dávné minulosti a jak ji vnímáme dnes. Povídání bude doplněno krátkou...
  • Nabídka geovědních aktivit s edukátorem – 2022
    Programy pro skupiny na objednání, 2022 | I geologie může být zábava! Zkušení edukátoři pro vás připraví zážitkový program na míru. Využijte vhodné zpestření výuky pro školní třídy, školy v přírody, příměstské a letní tábory. V roce 2022 nabízíme tyto geovědních aktivity: výuka geologie pomocí hry Minecraft rýžování granátů terénní exkurze se sběrem...
  • Programy pro školy 2021
    Aktuální přehled programů pro školy, rok 2021 | Muzeum Českého krasu nabízí různé geologické, historické, vlastivědné či tvořivé vzdělávací programy pro školy či jiné dětské skupiny. Vyberte si z naší pestré nabídky a kontaktujte nás na tel. 311 624 101 nebo emailu pokladna@muzeum-beroun.cz. Všechny programy lze délkou a obsahem individuálně přizpůsobit věku zúčastněných...
  • Poznejte Beroun s průvodcem berounského muzea
    Komentované prohlídky města na objednávku, rok 2021 | Poznejte Beroun s průvodcem berounského muzea – komentované prohlídky lze nyní objednat na přání Chcete se seznámit s Klepáčkem, skřítkem z nejznámější berounské pověsti? Objevit kamenické značky na Pražské bráně nebo zkameněliny na portálu Jenštejnského domu? Zjistit, proč se Beroun jmenuje Beroun, jak a kým byl založen, kdy...
  • Geovědní webináře pro vyučující
    Bezplatné webináře, | Muzeum Českého krasu v Berouně pomáhá školám a zve vyučující přírodovědných předmětů na bezplatné webináře plné tipů na praktické aktivity při výuce geologických témat v distanční podobě.
  • Nabídka pro dětské domovy a obdobná zařízení
    Pro dětské domovy, od r. 2019 | Na základě rozhodnutí Středočeského kraje poskytuje naše muzeum vstup zdarma pro organizované skupiny z dětských domovů a obdobných zařízení. Kromě standardní návštěvy muzea s průvodcem nabízíme také řadu dalších aktivit. Oblíbený je např. program Pravěký detektiv, který se odehrává v našem unikátním Geoparku Barrandien pod širým nebem. Děti...
  • Programy pro školy – přehled
    Aktuální krátko- i dlouhodobá nabídka pro školy, rok 2019 | Aktuální nabídka programů pro MŠ a ZŠ OBECNÁ STÁLÁ Krok za krokem Berounem – procházka centrem města spojená s vyprávěním o jeho založení, pověstech a cenných budovách. Poklad v muzeu – děti pomocí pracovního listu získávají informace z expozic a tím také šifry pro odemčení truhly s...
  • tvořivý program – navlékání náramku z polodrahokamů
    Tvořivý program, červen - září 2019 | Pro velkou oblibu ponecháváme v nabídce navlékání náramku z polodrahokamů jako vzpomínku na skončenou výstavu Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech  a jako doplněk naší Geologicko-paleontologické expozice Barrandien Ametysty, tyrkysy, citríny, obsidiány, křištály a karneoly čekají jen na vás. Přijďte si k nám...
  • Programy Městského muzea v Žebráku
    doprovodné programy, sezóna 2018 | 1. Portrét v historii a dnes – galerie Jaroslava Hněvkovského. Jaroslav Hněvkovský je jedním z těch, kteří svým dílem přesáhli význam venkovského maloměsta. Jeho způsob tvorby je připodobňován světoznámému Paulu Gauguinovi. Program obsahuje teoretickou i praktickou část. Seznámí s díly J. Hněvkovského a v průřezu představí portrétní tvorbu...
  • Pravěký detektiv
    Objevování pravěké minulosti pro školy i děti s doprovodem, duben – říjen | Děti a studenti se naučí základy odhalování minulosti z hornin a sami na různě starých kamenech z okolí objeví pestrou geologickou minulost Berounska – několik pravěkých moří, sopky, řeky a třeba i vysoké pohoří nebo důkazy zalednění. Geolog seznámí účastníky s kameny, jejich rozmanitostí a...

Kromě zmíněných aktivit – zajistíme i povídání s geologem, geologické exkurze, poznávání zkamenělin, besedy s pamětníky, komentované prohlídky výstav, večerní prohlídky, programy pro nejmenší – Hrátky za muzejními vrátky)

Z dalších aktivit – doporučujeme návštěvu Medvědária, Dopravního hřiště na Závodí, nebo Trampolín v Berouně.


Odkaz na tento příspěvek: http://muzeum-beroun.cz/05/2014/tip-pro-navstevu-muzea-i-jeho-okoli/

Citace:

muzeum: Tip pro návštěvu muzea i jeho okolí. Muzeum Českého krasu [online]. 21.5.2014 [cit. 28.3.2024 ]. Dostupné z http://muzeum-beroun.cz/05/2014/tip-pro-navstevu-muzea-i-jeho-okoli/.

Copyright © 2011 Muzeum Českého krasu v Berouně. Všechna práva vyhrazena.
Muzeum Českého krasu ochotně poskytne jakékoliv texty či obrázky nacházející se na této internetové stránce pro vzdělávací nebo propagační účely, nicméně si vyhrazuje právo na to, aby bylo k těmto položkám uvedeno příslušné autorství a aby jakémukoliv zveřejnění předcházelo písemné povolení.