Z peřinky až k tabuli

|

26. 1. – 3. 4. 2011

Dětičky nám rychle rostou před očima, ani se nenadějeme a pobíhají kolem nás se svými hračkami. A mine sotva pár měsíců a již se chystají do školy.

Stejně jako v našem tisíciletí, tak i v minulých stoletích letěla první léta života dítek nejen v malých městech, ale i vesnicích rychle, a to bez rozdílu původu. Přesto bychom našli různé specifické drobnosti, které provázely život dětí v regionu. Rodinný život minulých dvou století představí půvab i tíhu dětských let od Hořovicka po Berounsko.

Narození, výchova a učení

Výstava v krátkosti informuje o příchodu dětí na svět a obsáhleji pak o péči o dítě – novorozence, kojence, batole a dítě předškolního věku. Představuje dobové pomůcky a předměty (kočárky, kolébky, oblečky) související s péčí o nejmenší. Dále dětské hračky a formu výchovy a vzdělávání ve škole.

Ukolébavka

Zdroj: Youtube.com

Hajej můj andílku..hajej a spi
matička kolíbá děťátko svý
hajej,nynej,dadej milej
matička kolíbá děťátko svý

Dětská herna

Součástí výstavy bude také dětská herna plná dřevěných a dalších hraček, bez kterých bychom si dětství jakéhokoli dítěte nedokázali představit. Na hračky se nebudete muset dívat jen za sklem, ale můžete si je i půjčit a hrát si s nimi na připraveném koberci s polštářky.

Doprovodné programy

Výstava nabídne dětský koutek plný klasických hraček

V improvizované školní učebně si mohou děti podle předlohy vyzkoušet psát ozdobným psacím písmem. V výstavě je také připraven doprovodný program s lektory.

Natrénujte si psaní krasopisem jako profesionálové. S psaním jednotlivých písmen vám může pomoci přiložené video. Ukázka představuje písmo Copperplate.

Krasopisný styl Copperplate byl doveden do své dokonalosti během 17. a 18. století. Stylem se podobá předpisovým vzorům krasopisu, který se v minulosti vyučoval na základních školách u nás.

Zdroj: Youtube.com




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu